2017 syksy

Marttaillat ja tapahtumat - syksy 2017

17.12.2017

Joulumyyjäiset

Marttojen perinteiset joulumyyjäiset kiinnostivat suuresti jälleen kerran ja olivat todella vilkkaat. Kiitokset kaikille myyjäisissä käyneille asiakkaille sekä niiden eteen ahkeroineille martoille! 

25.11.2017

Marttojen joulusivut on avattu

Vinkkejä, neuvoja ja inspriraatiota jouluun löydät täältä

19.11.2017

Parasta arkiruokaa -kirja julkaistiin

Espoolaiset martat ovat koonneet espoolaista kotien arkiruokakulttuuria itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Eri elämänvaiheissa olevilta martoilta kerättiin arkipäivän parhaita ruokia, joista käytetyimmistä ruoka-aineista martoista koottu toimituskunta valitsi reseptit ja testasi ne. Kirja on tehty arvostaen perinteisiä ruokiamme, mutta ajan hengessä nykyaikaisina resepteinä.

Arkiruoka on järkiruokaa, josta kannustamme nauttimaan yhdessä syöden. 

Laaksolahden Martat olivat mukana tässä espoolaisten marttayhdistysten yhteisessä Suomen 100-vuotisjuhlavuoden hankkeessa. Kiitokset Espoon kaupungille hankkeemme tuesta.  

Kirja julkistettiin Suur-Leppävaaran Asukasfoorumin Kansanjuhlassa Sellon kirjastossa 19.11., jossa toimituskunta oli paikalla. Kirjan löytää myös Espoon kaupunginkirjastosta, jonne niitä lahjoitettiin. 

Kirjaan liittyviä uutisia: 

Kaupunginosalehtien artikkeli

Dr Sugar -blogi

Suomifinlad100-ohjelma

Marttailta 21.11.2017

Onnea 100-vuotias Suomi!

Juhlimme Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Oopperalaulaja Matti Pasanen lauloi ja laulatti. 

Laaksolahden Martat toivottavat kaikille hyvää itsenäisyyspäivää!

Marttailta 7.11.2017

Kahvi ja kakku, täydellinen makupari!

Aamukahvi, päiväkahvi, iltakahvi - me suomalaiset olemme ahkeria kahvin juojia, nautimme keskimäärin noin 5 kupillista päivässä henkilöä kohden. Kahvin ja kahvileivän tarjoaminen vieraille on kansallinen perinteemme. Kahvi kuuluu meillä arkeen ja juhlaan.

Kahvilajike ja paahtoaste luovat kahvin maun, jossa täyteläisyys, hapokkuus ja aromikkuus vaihtelevat.  Näiden eri yhdistelmistä syntyy lukuisia kahvilaatuja. Miten nämä eri maut sopivat ja muuttuvat, kun kahvin kanssa tarjotaan erilaisia herkkuja, kakkua, pullaa tai suolaista. Ruokamartat Tarja Kujala ja Sari Mustakallio neuvoivat miten löytää täydelliset makuparit. 

Marttailta 24.10.2017

Suomen itsenäisyyden juhlavuotta juhlitaan yhdessä 

Diplomaatti ja Suomi100-suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi vieraili puolisonsa Liisan kanssa marttaillassamme kertomassa Suomen juhlavuoden vietosta kotimaassa ja maailmalla. Yhtenä tavoitteena Suomi 100 vuotta -juhlinnalle on, että juhlaa vietetään joka paikassa ja mahdollisimman moni suomalainen ja maahanmuuttaja osallistuu tähän. Tavoitteena on saada aikaan mahdollisimman paljon pönötystä.

Itsenäisyyspäivän aatosta muodostuu iloinen etkojuhla

Suomen pitkään ja pimeään syksyyn ei ole kuulunut oikein vapun ja juhannuksen kaltaista iloista juhlintaa. Siksi itsenäisyyspäivän juhlinnan toivotaan alkavan jo 5.12. Tällöin työpaikoilla voisi olla juhlakahvit klo 14 ja liput nostettaisiin salkoon klo 18. Jos liput ovat valaistuja, ne saavat juhlan kunniaksi liehua läpi yön. Tästä itsenäisyyspäivän aatosta halutaan luoda uusi iloisen ja rennon juhlan perinne. Perinteistä itsenäisyyspäivää voimme sitten viettää 6.12.

Lisätietoja Suomi 100 aiheesta:

suomenkasvot.fi

suomifinland100.fi

#suomi100

#finland100

15.10.2017

Parhaimmat onnittelut vuoden 2017 Espoolaiselle Eläkeläiselle!

 

Yhdistyksemme aktiivinen kässämartta ja hallituksen jäsen Ritva Nordström valittiin vuoden 2017 Espoolaiseksi Eläkeläiseksi. 

Espoon Eläkeläisten Keskusliitto halusi palkita Ritvan tarmokkuudesta ja aktiivisuudesta yhdistys- ja vapaaehtoistoiminnassa. Perusteluissa kehutaan Ritvan luovuutta ja intoa työn tekemiseen sekä  idearikkautta erityisesti käsitöissä ja ruoanlaitossa.  

Laaksolahden Martat onnittelee lämpimästi! 

Vas. Espoon Eläkeläisten keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Leena Tuohiniemi, vuoden eläkeläinen Ritva Nordström, vanhusneuvoston puheenjohtaja Olli Männikkö ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula. Kuva: Espoon kaupunki

9.10.2017

Espoolaisten kässämarttojen pipokaronkka

Espoolaisten kässämarttojen ensimmäinen yhteinen kässäilta pidettiin Sellon kirjastossa 9.10.2017. Espoolaiset martat ovat tähän mennessä neuloneet Jorvissa syntyneille vauvoille jo 3.300 kpl Suomi100-pipoa Suomen juhlavuoden kunniaksi !

Mahtava määrä, mistä suuret kiitokset kaikille neulojille ja erityisesti neulomista koko Espoon alueella koordinoivalle Ritva Nordströmille!

Pipoja tarvitaan koko vuonna yhteensä noin 4.000 kappaletta, mikä kattaa myös Kätilöopistosta remontin takia Jorviin siirtyvät vauvat. Vielä on siis puikoille töitä loppuvuonnakin.

Pipokaronkassa vieraillut kätilö Airi Kilpiäinen Jorvista välitti kiitokset martoille. Vastasyntyneiden äidit ja isät ovat ottaneet lahjan suurella ilolla vastaan. Erityisen mieluinen Suomen lipulla koristeltu pipo on ollut maahanmuuttajille.

Meidän yhdistyksestämme osallistui kuusi kässämarttaa.

Uudenmaan kässämartta Eva-Lisa Kännön ohjaamana opittiin tekemään kierrätysmateriaalista kauniita, päällystettyjä pahvirasioita. Uudenmaan Marttojen hallituksen puheenjohtaja ja kässämartta Tanja Rantanen kertoi ajankohtaisia uutisia piirin kässätoiminnasta. Uudenmaan kässämarttojen facebook-sivuja kannattaa seurata.  

Paikalla oli kaikkiaan 45 marttaa, iloista puheenporinaa ja mukavaa yhdessä tekemistä. Sovittiin, että tällainen ilta järjestetään toistekin!

Marttailta 10.10.2017

Itse tehden askarrellen

Heijastin on pimeiden iltojen liikkumisen turva. Marttaillassa teimme persoonallisia ja kauniita heijastimia, jotka ovat samalla koristeellisia asusteita. 

Helppoa ja hyödyllistä askartelua.

2.10.2017

Laaksolahden Martat mukana espoolaisten marttayhdistysten alueyhteistyössä 

Espoossa on 21 marttayhdistystä ja 1 100 marttaa. Marttayhdistykset tekevät aktiivista yhteistyötä keskenään. Yhdistysten edustajat kokoontuvat kaksi kertaa vuodessa keskustelemaan ajankohtaisista martta-asioista ja suunnittelemaan yhteistä toimintaa. Samalla kuullaan toiminnanjohtaja Pirkko Haikkalan kertomat Uudenmaan Marttojen kuulumiset. 

Kutsuvuoro kiertää ja tällä kertaa meillä oli ilo päästä vieraaksi Pohjois-Espoon Marttojen luokse Kalajärvelle. Laaksolahden Marttojen edustajina paikalla olivat puheenjohtaja Pirjo Sutela ja varapuheenjohtaja Nina Lackman. 

Marttailta 26.9.2017

Peruna on pyöreä, peruna on soikea, peruna on ruoka ihan oikea!

Peruna on lähiruokaa parhaimmillaan. Se on monipuolinen raaka-aine, josta voi valmistaa niin arkisia keittoja ja laatikoita, kuin juhlavia paistoksia ja gratiinejakin. Perunaruokien salaisuus on valita oikea perunalajike oikeaan ruokaan.

Marttaillassa valmistimme pieniä perunalettuja ja savusiikamouseeta. Kahvin kanssa maistui mainio perunakakku. Saimme myös vinkit perunan valintaan, käyttöön ja säilytykseen sekä kuulimme perunan ravintoarvoista.

Perunaletut ja perunakakku maistuivat!

Marttailta 12.9.2017

Marttaillassa kuulimme ajankohtaisia yhdistysasioita ja mielenkiintoista tietoa Marttajärjestön historiasta.

Marttajärjestö osallistuu Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen nostamalla esiin 118 tasa-arvotekoa, joilla Martat ovat järjestön perustamisesta alkaen edistäneet yhdenvertaisuutta ja rakentaneet hyvinvointia maahamme. Esittelimme historian vuosilta mielenkiintoisimmat ja merkittävimmät teot. 

2.9.2017

Sieniretki Luukin metsiin

Sieniretkemme suuntautui Luukin kauniisiin metsiin, jossa aarteet odottivat poimijoita. Löysimme ja opimme tunnistamaan herkkutatteja, kehnäsieniä, kantarelleja, suppilovahveroita, karvarouskuja, lampaankääpiä, mustatorvisieniä, rusko-orakkaita ja monia muita. Syksyinen sää oli mitä mainioin ja hyvän saaliin kanssa oli ilo palata kotiin. Kiitos Lealle, joka toimi opastajana ja innosti kivaan retkipäivään! 

Kahvit juotiin Kaitalammensuon nuotiopaikalla. Samalla katsastettiin saalis ja tunnistettiin sienikirjan avulla oudompia lajeja. 

 

Tee se itse vinkki!

Erinomainen sienisuti on helppo tehdä sisallangasta. Ohjeen löydät alla olevasta linkistä.

Herkkutatti
Kantarelli

26.8.2017

Martat Ompussa

Laaksolahden Martat järjestivät yhteistyössä espoolaisten marttayhdistysten ja Uudenmaan Marttojen kanssa Espoo-päivän ja Marttojen valtakunnallisen sienipäivän tapahtuman Ison Omenan kauppakeskuksessa 26.8.2017.  

Sieniasiantuntijat neuvoivat parhaiden ruokasienten tunnistamisessa ja käytössä. Annoimme vinkkejä eri perunalajikkeiden käyttöön ja Hetki on käsillä -näyttelystä sai poimia ideoita pieniin käsitöihin. Marttojen pisteessä kävi noin 600 vierailijaa. Kiitos kaikille kävijöille ja vapaaehtoisille, jotka olivat mukana järjestämässä tapahtumaa!

Hetki on käsillä -ompeluseuraperinteen hengessä.
Kierrätysvinkki! Löytyykö kaapin perukoilta rikkinäinen tai pois heitettävä täysvillainen villapaita? Huovuta se pesemällä 60 asteessa pesukoneessa ja leikkaa siitä tilkkuja. Huopunut pusero ei purkaannu, joten sitä voi huoleti leikata. Virkkaa kauniit reunat ja ota hyvä patalappu käyttöön!

Espoolaiset Martat neulovat Suomi100 -vauvanpipoja

Suomi 100 vauvapipon ohje

Laaksolahden Martat neulovat Jorvin sairaalan vastasyntyneille Suomi 100-juhlapipoja. Hanke on espoolaisten marttayhdistysten yhteinen, Jorvissa syntyy vuosittain noin 3400 vauvaa. Tarkoitus on, että jokainen vastasyntynyt saa sini-valkoisen pipon kun Suomi täyttää 100 vuotta.

Katso pipon teko-ohjeet tästä.

Juhlimme Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Oopperalaulaja Matti Pasanen lauloi ja laulatti. 

Laaksolahden Martat toivottavat kaikille hyvää itsenäisyyspäivää!

Espoolaiset Marttayhdistykset neulovat Jorvissa vuonna 2017 syntyville vauvoille Suomi100-pipot, yhteensä 4100 kappaletta! Laaksolahden Marttojen taitavat ja ahkerat kässämartat ovat mukana talkoissa. Hanke on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Suomifinlad100-ohjelma

Pipojen ensimmäinen erä luovutettiin synnytysosastolle joulun aikaan.
Suomi100-pipoprojektin ideoi Ritva Nordström Laaksolahden Martoista.