2018 kevät

2.6.2018

Martat antoivat stipendejä lähialakoulujen 6.-luokkalaisille

Yhdistyksemme lahjoitti tänäkin vuonna stipendit Jupperin, Lähderannan ja Viherkallion koulujen 6.-luokkalaisille, tytöille ja pojille, jotka ovat innostuneet käsitöistä ja kädentaidoista. Haluamme kannustaa lapsia itse tekemiseen. Koulujen käsityönopettajat valitsivat stipendien saajat. Onnittelut heille! 

Toivotamme kaikille pienille ja isommille koululaisille iloista kesälomaa!

 

Lauantai 26.5.2018

Kevätretki Fazerilaan ja Taiteilijakoti Villa Kokkoseen

Kesäisen aurinkoinen ja lämmin sää suosi tämän vuotista kevätretkipäiväämme. Bussi täyttyi iloisista retkeläisistä. Ensimmäinen kohteemme oli Fazerila, jossa nautimme kahvit ja tutustuimme oppaan avulla vierailukeskuksen näyttelyyn, kuulimme Fazerin mielenkiintoisesta historiasta ja nykypäivästä. Myymälässä emme voineet vastustaa makeita kiusauksia.

Vantaalta ajelimme Tuusulajärven rannalle Taiteilijakoti Villa Kokkoseen, jossa meidät lämpimästi vastaanotti isäntä- ja taitelijapari Antti A. Pesonen ja Elina Viitaila. 

Villa Kokkonen on Alvar Aallon suunnittelema taiteilijakoti, jossa  säveltäjä Joonas Kokkonen asui 27 vuotta. Kuulimme innostavan tarinan talosta ja tutustuimme Aallon arkkitehtuurisiin näkemyksiin ja Kokkosen sävellystyöhön. Saimme kokea kesäisen kauniin konsertin ja itsekin laulaa yhteislauluna. Vierailu päättyi maittavaan Kokkosen perheen ruokakulttuuria mukailevaan pataruokalounaaseen. Kiitos Antille ja Elinalle ainutlaatuisesta ja tunnelmallisesta kulttuurikohteesta!

Tuusulasta bussi kuljetti meidän kauniiden maisemien ohi takaisin Laaksolahteen. Suuret kiitokset matkailumartallemme Anjalle, joka järjesti meille mukavan ja onnistuneen retken!

Villa Kokkosen isäntä- ja taiteilijapari Elina Viitaila ja Antti A. Pesonen ylläpitävät suomalaista arkkitehtuuri- ja musiikkiperintöä.

Alvar Aallon arkkitehtuurista kiinnostuneille lisätietoa löydät: villakokkonen.fi, visit.alvaraalto.fi ja iconichouses.org.

Marttailta 22.5.2018

Kevätjuhlailta on peruutettu - juhlimme kevätretkellä

Seurakunnan ilmoittaman tilavarausmuutoksen takia emme juhlista kevättä marttaillassa vaan kevätretken yhteydessä lauantaina 26.5.  

Keskiviikkona 16.5.2018

Martat mukana Viherlaaksopäivillä 

Martat olivat mukana kesäisessä Viherlaaksopäivässä myymässä leivonnaisia ja käsitöitä. Samalla oli mukava tavata tuttuja ja uusiakin tuttavuuksia.   

Kesän hittituote on neulottu valeampiaisenpesä. Kun sen ripustaa parvekkeelle tai kesäterassille, saa olla ampiaisilta rauhassa, sillä reviiritietoiset ampiaiset eivät rakenna pesää paikkaan, jossa on jo pesä. 

Kiitokset kaikille marttojen myyntipisteessä käyneille! 

Marttailta 8.5.2018

Pavut ja ruukullinen yrttejä marttaillassa

Papu on vuoden 2018 vihannes, eikä suotta. Erilaiset pavut ovat terveellisiä, maukkaita ja maailman ravintorikkaimpia ruoka-aineita. Niitä kannattaa lisätä ruokiin ja tehdä niistä kasvisruokia. Ruokamartta Taitta Luukonlahti kertoi, miten papujen kasvatus onnistuu kotipuutarhassa ja millaisia eri lajikkeita on valittavissa, lisäksi saimme vinkkejä käyttöön.

Saimme myös havaintoesityksen siitä, miten rakennetaan oikeaoppinen yrttiruukku. Tärkeintä on, että istutettava yrtti on tuore ja ruukku vähintään 20 cm korkea. Pohjalle asetetaan ruukkusoraa 3-5 cm ja päälle huokoista yrttimultaa, turvemultaa tai kaktusmultaa. Yrtit kannattaa kastella hyvin ennen istutusta, jolloin ne juurtuvat paremmin. Multaan kannattaa laittaa yrttilannoitepuikko (1 kpl/taimi). Yrtit pitävät ahkerasta suihkuttelusta. Kuivanmaan yrttejä rakuunaa, timjamia ja rosmariinia kannattaa suihkutella enemmän kuin kastella. 

Hyviä ruukkukavereita samaan istutukseen ovat esimerkiksi 

  • eri basilikalajit
  • salvia, timjami ja maustemeirami
  • maustemeirami, kesäkynteli ja rosmariini
  • samettirakuuna, salvia ja timjami
  • persilja ja mäkimeirami
  • persilja, ruhosipuli ja maustemeirami
  • sitruunamelissa, ranskalainen rakuuna ja mäkimeirami
  • sitruunamelissa ja kehäkukka

Omassa ruukussaan itsekseen viihtyvät

  • lehtikorianteri
  • mintut
  • viinisuolaheinä

Martan vinkki: kaupasta ostamasi salaatti- ja yrttiruukut, jotka ovat syöty, kannattaa istuttaa maahan tai ruukkuun ja antaa niiden kasvaa uusi sato. 

Martan vinkki: jos etanat uhkaavat yrttimaata, kannattaa lähistölle laittaa astia ja siihen olutta. Sitä etanat eivät voi vastustaa.  


Marttailta 24.4 2018

Grillaten kesä kielelle

Juhlistimme kevään saapumista grilli-illassa Laaksolahtitalon pihalla tiistaina 24.4. Ruokataiteilija ja kouluttaja Tuomas Wasenius saapui grillin kanssa marttailtaamme. Wasenius suunnitteli myös illan menun. Saimme opastusta ja vinkkejä grillaamisessa sekä hyviä ohjeita ja reseptejä. Martat osallistuivat purtavan valmistamiseen.

Grillistä valmistui kanavartaita sekä kasvisnyyttejä. Grillissä väriä sai myös halloumijuusto.

Valtioneuvoston kanslian kunniakirjat espoolaisille marttayhdistyksille Suomi100-hankkeista
 

Valtioneuvoston kanslia on lähettänyt kaikille Suomi100-hankkeisiin osallistuneille espoolaisille  marttayhdistyksille kunniakirjat Suomi100-vauvanpipojen neulomisesta ja Parasta arkiruokaa –reseptikirjan toimittamisesta.


Marttailta 10.4.2018

Kirjat ja lukukokemukset kiertoon

Joukko kirjoja lähti lukukokemusten myötä kiertoon kirjaillassamme. Kirjojen aiheet vaihtelivat laidasta laitaan. Hyvin erilaisia ja mielenkiintoisia kaikki teokset.

Esitellyt kirjat olivat:
Martti Turtola: Presidentti Konstantin Päts, Pekka Visurin poliittista kirjallisuutta, Kaari Utrio: Saippuaprinsessa, Enni Mustonen: Syrjästäkatsojan tarinoita-sarja (Paimentyttö, Lapsenpiika, Emännöitsijä, Ruokarouva, Ruokarouvan tytär)
Marie Kondo: Kon Mari, siivouksen elämänmullistava taika, Laura ja Saska Saarikoski: Trump, Alexander McCall Smith: Mma Ramotswe tutkii – sarja (mm Naisten etsivätoimisto n:o 1)
Kirsti Loukola: Kiljukotka, Aika velikulta – Hannes Hyvönen, Arthur Golden: Geishan muistelmat, Virpi Hämeen-Anttila: Minun Intiani, Eppu Nuotio: Myrkkykeiso, Jan Guillou: Suuri vuosisata –sarja (Sillanrakentajat, Keikari, Punaisen ja mustan välissä, Sokea piste, Sininen tähti, Made in America), Eugen Ruge: Vähenevän valon aikaan, Juha Vakkuri: Matka Afrikan poikki

Mukava sisältörikas ilta!

3.4.2018

Laaksolahden Martat tukevat teoillaan kestävää kehitystä

Laaksolahden Martat on yhdistyksenä sitoutunut kestävään kehitykseen. Haastamme sinutkin mukaan lisäämään kasvisten ja lähiruoan käyttöä, vähentämään ruokahävikkiä ja tekemään vastuullisia valintoja.  Kestävä arki syntyy pienistä muutoksista. Tule mukaan tekemällä henkilökohtainen sitoumus! Lue lisää >> 

Kevät keikkuen tulevi

Virvon varvon, tuoreeks terveeks kaikille!

Marttailta 27.3.2018

Etiopian arkea ja makuja

Etiopia on kiinnostava ja trendikäs ruokamaa. Kv-martta Sanna Tiainen-Erkkilä kertoi Etiopian ruokakulttuurista, joimme yhdessä hyvää arabica-kahvia ja afrikkalaista teetä, maistelimme paikallisia makuja ja saimme reseptejä kotiinviemisiksi.    

Kuvassa on herkullinen linssipata, joka saa makunsa sipuleista ja berbere-mausteseoksesta. Pata syödään Injera-leivän avulla kastamalla leipä pataan. Injera tehdään heinäkasvin siemenistä jauhetusta Teff-jauhosta,  joka on ravintorikasta ja muistuttaa maultaan ruista. Injeran voi tehdä suomalaiseen tapaan valmiista hapankorpuista.   

Kuulimme samalla Marttojen kehitysyhteistyöhankkeesta Etiopiassa, jossa yhteistyössä Kynnys ry:n ja paikallisen vammaisten naisten järjestön EWDN:n kanssa tuetaan vammaisten naisten mahdollisuuksia päästä ammattiin ja oppia ravitsemuksesta ja ruuanvalmistuksesta. Martoilla on naisten ja tyttöjen asemaa parantavia kehitysyhteistyöhankkeita myös Kamerunissa ja Malawissa.  

Mangoista, papaijoista, avokadoista, kiiveistä, guavasta ja banaaneista tehdyt salaatit ja soseutetut juomat ovat yleisiä ja makoisia jälkiruokia. 

Meitä hauskuutti tieto, että päästäkseen naimisiin, Etiopiassa naisen tulee osata kyniä ja paloitella kana. Samalla kosketti tieto, että 100 miljoonan asukkaan maassa alle 24-vuotiaista naisista vain alle puolet osaa lukea. 

Yhteisvastuukeräys 18.3.2018

Lähde liikkeelle -konsertti Laaksolahden kappelissa

Marttailta 13.3.2018

Pääsiäisen koristellut kukkaistutukset

Martat järjestivät kahvitarjoilun ja myytävän hyvää 18.3.2018 pidetyssä Lähde liikkeelle-kuvitetussa konsertissa, joka pidettiin yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Konsertissa esiintyi nuoria muusikoita Luoteis-Helsingin musiikkiopistosta ja Juvenaliasta. Martat lahjoittivat kahvituksesta, levonnaisista ja käsitöistä saadun tuoton kirkon yhteisvastuukeräykseen

Teimme pääsiäiskotiin kauniita pieniä istutuksia ja muita koristeita. Samalla juttelimme oman yhdistyksen asioista ja vaihdoimme kuulumisia. Kiitokset kässämartoille kivasta illasta!

Marttailta 27.2.2018

Vietimme yhdessä yhdistyksemme 50-vuotisjuhlaa! 

Juhlistimme yhdistyksemme 50-vuotisjuhlavuotta yhdessä jäsentemme, heidän läheistensä sekä espoolaisten sisarmarttayhdistysten ja yhteistyökumppaniemme kanssa 27.2. Uuden Paviljongin tiloissa. Uudenmaan Marttojen tervehdyksen juhlaan toi toiminnanjohtaja Pirkko Haikkala. Illan kruunasi taiteilija Maria Lund upealla konsertillaan.  

Sydämelliset kiitokset kaikille mukana olleille! Te teitte juhlastamme ikimuistoisen!

Juhlassa esiintyi taiteilija Maria Lund.

Marttailta 13.2.2018

Vuosikokous

Laaksolahden Martat ry:n sääntömääräisessä vuosikokouksessa käsiteltiin yhdistyksen taloutta,  suunniteltiin tulevaa toimintaa ja valittiin uudet hallituksen jäsenet. Kokouksessa puhetta johti Leena Haavisto ja päätökset kirjasi Hanna Päivärinta.

Vuonna 2018 Laaksolahden Marttojen toiminnassa korostuvat erilaiset ruoka-aiheet, kestävä kehitys, puutarha ja kierrätys.

Hallitukseen valittiin erovuoroisten tilalle vuosiksi 2018–2019 Ritva Nordström, Nina Lackman, Lea Liuha ja Irma Väänänen-Tomppo. Hallituksessa jatkavat Anja Ikonen, Tarja Kujala, Hilkka Sarasti ja Riikka Vacker. Puheenjohtajana jatkaa Pirjo Sutela. 

Kiitos kaikille jäsenille aktiivisuudesta kokouksessa ja siitä hyvästä energiasta, jolla yhdistyksemme toimintaa jatketaan! 

Marttailta 16.1.2018

Tehtävä Z  - vapaaehtoiskampanjalla arjen taitoja nuorille

Tehtävä Z -on hanke, jossa sekä ammatillisesti toteutettavilla ohjelmilla että yhdistysten vapaaehtoistoiminnalla vahvistetaan 17 - 26 vuotiaiden nuorten kädentaitoja ja arjenhallintaa sekä lisätään osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Opetusta annetaan esimerkiksi leivontaan, ruoanlaittoon, siivoukseen, oman talouden hallintaan tai käsitöiden tekemiseen.

Laaksolahden Martat ottaa haasteen vastaan ja lähtee mukaan tähän
vapaaehtoiskampanjaan!  Tehdään yhdessä hyviä tekoja!

Tehtävä Z-hankkeessa on mukana Marttojen lisäksi yhdistyksiä seuraavista järjestöistä: Marthaförbundet, Maa- ja kotitalousnaiset ja Taito ry. 

Ilmoita opettamasi taito! Kirjaa opissasi olleiden nuorten lukumäärä klikkaamalla yllä olevaa kuvaa ja kerro siitä myös yhdistyksellemme joko puheenjohtaja Pirjolle tai sähköpostilla osoitteella laaksolahdenmartat@gmail.com , kiitos! 

Lisätiedot: pystyn.fi 

Marttailta 30.1.2018

Lavis-jumppaa lavatanssien tunnelmissa

Oli hauska marttailta! Lavis-ohjaaja Sonetta Harjanne vei meidät lavatanssien tunnelmiin, joiden rytmien tahdissa tutustuimme uuteen ja innostavaan liikuntamuotoon. Lavatanssijumppa Lavis sopii ihan kaikille, sitä tanssitaan yksin, liikkeet ovat helppoja ja niitä voi soveltaa oman fysiikan mukaan. Ja mikä parasta, mukana saa laulaa ikivihreitä säveliä!