Kässämartat

Kässämarttojen kevään 2024 kokoontumiset

Yhdistyksessämme toimii aktiivinen kässäkerho, joka kokoontuu seuraavina keskiviikkoina klo 18-20 Laaksolahtitalolla:

24.1., 7.2., 21.2., 6.3., 20.3., 3.4., 17.4. ja 15.5. 2024.

Toiminta suunnitellaan kerhon jäsenten kesken yhdessä. Tervetuloa mukaan kaikki käsitöistä kiinnostuneet (vain jäsenille)! 

Yhteyshenkilöt ja kässäkerhon vetäjät: Eila Toiviainen, eila.toiviainen @ gmail.com ja Sinikka Valkonen, sinikka.valkonen @ nic.fi. 

Opetamme neulomista nuorille

Pajalla kässämartat opettavat koululaisille neulomista ja virkkausta kädestä pitäen, perussilmukoiden tekemisestä sukan kantapäähän. Pajassa on tehty hienoja pipoja, sukkia ja monta muuta. Jos itsellä ei ole puikkoja tai virkkuukoukkua, Martoilta saa välineet ja lankaa, jolla pääsee hyvään alkuun.

Käsityöpaja on kaikille koululaisille avoin ja maksuton. Paikalle voi vain tulla, ennakkoilmoittautumista ei tarvita. 

Nuoret ovat pitäneet tästä vapaamuotoisesta toiminnasta. Hyvän palautteen ja heidän innostuksensa perusteella toimintaa jatketaan. Meille martoille on ilo tavata kotiseutumme mukavia nuoria ja siirtää käsityötaidon perinnettä uusille sukupolville!

Kässätyöpajan järjestää Laaksolahden Martat yhdessä MLL Laaksolahden ja Laaksolahden kirjaston kanssa. Pajaa vetävät kässämartat Eila Toiviainen, Sinikka Valkonen ja Sirkka Wiksted. 

Pieni pipo - iso apu! 

Laaksolahden Martat neulovat ja ompelevat puuvillatrikoosta vauvanpipoja lahjoituksena Espoon sairaalalle Jorviin. Olemme toimittaneet pipoja syksystä 2018 alkaen, jo lähes 2000 kpl! 

Espoon sairaalan synnytysosastolla tarvitaan jatkuvasti vastasyntyneille pipoja, jotta vauvan ruumiinlämpö ei laske syntymän jälkeen liikaa. Vauvat saavat pipot omaksi, niitä ei kierrätetä lapselta toiselle. Pipojen lahjoittaminen on espoolaisten marttayhdistysten yhteistyöhanke. Martat ovat mielellään mukana tukemassa vastasyntyneiden ensihetkiä. 

Jos sinulla on mahdollisuus olla hyväntekijänä ja neuloa vastasyntyneille aina silloin tällöin, sairaala ottaa kiitollisena kaikki pienetkin lahjoitukset vastaan.  

Neulemallina voi käyttää esimerkiksi liitteessä olevaa Marttojen vauvanpipo-ohjetta, mutta muutkin mallit käyvät hyvin. Värit ja kuviointi ovat tekijän itse vapaasti valittavissa. Toivotaan, että malleista löytyisi tytöille ja pojille sopivia ja myös eri kokoisia. Vastasyntyneen päänympärys on noin 33-37 senttiä. Lankana on tärkeää käyttää vauvoille sopivaa vesipesunkestävää lankaa, esimerkiksi Baby Merinoa tai vastaavaa. 

Pipot toimitetaan joko viemällä synnytysosastolle tai postittaen. 

Käyntiosoite:  
Espoon sairaala, Synnytysosasto, Karvasmäentie 6, 4. krs, 02740 Espoo.  

Postiosoite:  
Espoon sairaala, Synnytysosasto, PL 800, 00029 HUS.  

Lisätietoja antavat yhdistyksemme kässämartat.


Raati, johon kuuluivat kässämartat ja kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, kokoontui tekemään päätöstä Gumbölen kartanoon 16.8.2022

Rakas kotikaupunkimme Espoo - neuloimme sen villasukaksi! 

Vuonna 2022 Espoo kaupunkina 50 vuotta -juhlavuoden kunniaksi espoolaiset marttayhdistykset järjestivät Espoo-villasukka -mallin suunnittelukilpailun. Kilpailuun tuli kahdeksan villasukkaohjetta. Sukat olivat korkeatasoisia ja hyvin erilaisia ulkonäöltään ja neulonnan vaikeusasteeltaan.

Raatiin kuului 11 kässämarttaa seitsemästä eri marttayhdistyksestä sekä kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä. Raati päätyi jakamaan voiton kolmen mallin kesken, jotka ovat ulkonäöltään ja tekotavaltaan hyvin erilaisia, mutta sukkiin liittyvän tarinan kautta kuvaavat hyvin kotikaupunkiamme Espoota.

Katso voittajat alla olevasta liitteestä, joka tiedote on lähetetty kaikille Espoon alueen marttayhdistyksille. Ja näiden mallien neulontaohjeet löydät nekin tästä.

Ohjeet ovat julkaistu myös Espoon kaupungin juhlavuoden tapahtumasivustolla: https://www.espoo.fi/fi/espoo-50-vuotta-kaupunkina-villasukkakilpailun-voittajat