Kässämartat

HUOM! Epidemiatilanteen takia kässämarttojen kokoontumiset on peruttu toistaiseksi. Tiedotamme toiminnan jatkumisesta näillä sivuilla ja jäsenviesteillä.

Kevään 2021 kokoontumiset

Yhdistyksessämme toimii aktiivinen kässäkerho, joka on kokoontunut joka toinen viikko keskiviikkoisin klo 18-20 Laaksolahtitalolla. 

Toiminta suunnitellaan kerhon jäsenten kesken yhdessä. Yhteyshenkilö ja kässäkerhon vetäjä: Sinikka Valkonen, sinikka.valkonen@nic.fi. 

Tervetuloa mukaan kaikki käsitöistä kiinnostuneet (vain jäsenille)! 

Opetimme neulomista nuorille

Syyskaudella 2019 aloitettua nuorten neulontatyöpajaa jatkettiin maaliskuulle 2020 saakka, jolloin toiminta jouduttiin perumaan koronavirukseen liittyvien rajoitusten takia. Kässämartat opettivat nuorille neulomista kädestä pitäen, aina perussilmukan tekemisestä sukan kantapäähän. Pajoissa tehtiin hienoja pipoja, sukkia ja montaa muuta. Jos itsellä ei ollut puikkoja, Martoilta sai puikot ja lankaa, jolla pääsi hyvään alkuun.

Pajat pidettiin Laaksolahden kirjaston tiloissa, jonne oli helppo vain tulla, etukäteisilmoittautumista ei tarvittu. Nuoret pitivät tästä vapaamuotoisesta toiminnasta. Hyvän palautteen ja heidän innostuksensa perusteella toimintaa jatkettiin. 

Meille martoille oli ilo tavata kotiseutumme mukavia nuoria!

Kässätyöpajan järjestivät Laaksolahden Martat yhdessä MLL Laaksolahden ja Laaksolahden kirjaston kanssa.  Tavoitteena oli siirtää neulomisen taitoa uusille harrastajille. Laaksolahden Martoista pajan vetämiseen osallistuivat martat Sinikka Valkonen, Sirkka Wiksted ja Irmeli Perttula.

Pieni pipo - iso apu! 

Laaksolahden Martat neulovat ja ompelevat puuvillatrikoosta vauvanpipoja lahjoituksena Espoon sairaalalle Jorviin. Olemme toimittaneet pipoja syksystä 2018 alkaen, jo lähes 2000 kpl! 

Espoon sairaalan synnytysosastolla tarvitaan jatkuvasti vastasyntyneille pipoja, jotta vauvan ruumiinlämpö ei laske syntymän jälkeen liikaa. Vauvat saavat pipot omaksi, niitä ei kierrätetä lapselta toiselle. Pipojen lahjoittaminen on espoolaisten marttayhdistysten yhteistyöhanke. Martat ovat mielellään mukana tukemassa vastasyntyneiden ensihetkiä. 

Jos sinulla on mahdollisuus olla hyväntekijänä ja neuloa vastasyntyneille aina silloin tällöin, sairaala ottaa kiitollisena kaikki pienetkin lahjoitukset vastaan.  

Neulemallina voi käyttää esimerkiksi liitteessä olevaa Marttojen vauvanpipo-ohjetta, mutta muutkin mallit käyvät hyvin. Värit ja kuviointi ovat tekijän itse vapaasti valittavissa. Toivotaan, että malleista löytyisi tytöille ja pojille sopivia ja myös eri kokoisia. Vastasyntyneen päänympärys on noin 33-37 senttiä. Lankana on tärkeää käyttää vauvoille sopivaa vesipesunkestävää lankaa, esimerkiksi Baby Merinoa tai vastaavaa. 

Pipot toimitetaan joko viemällä synnytysosastolle tai postittaen. Pipot voi toimittaa myös yhdistyksemme kässämartta Ritva Nordströmille, joka hoitaa yhdistyksemme toimituksia.

Käyntiosoite:  
Espoon sairaala, Synnytysosasto, Karvasmäentie 6, 4. krs, 02740 Espoo.  

Postiosoite:  
Espoon sairaala, Synnytysosasto, PL 800, 00029 HUS.