2019

4.12.2019

Yhdistyksen pikkujoulujuhla

- Saammeko tulla laulamaan... tervehdys- ja hyvän joulun toivotuslaulu kaikille, jotka talossa ovat.

Vietimme yhdessä pikkujoulujuhlaa Viherlaakson kappelilla. Tiernapojat, nuo itämaan viisaat tietäjät Knihti, Herodes, Murjaanien kuningas ja Mänkki toivat iltaamme joulun perinnettä ja tunnelmaa. Ihaillen kiitämme hienosta esityksestä Tapiolan musiikkiluokan lahjakkaita laulajia!    

28.11.2019

Tuemme lasten ja nuorten harrastamista

Jokaisella lapsella ja nuorella tulisi olla mahdollisuus mieleiseen harrastukseen, jossa voi kehittää omia vahvuuksiaan ja tavoitella unelmiaan.

Laaksolahden Martat on lahjoittanut osan joulumyyjäistuotoistaan vähävaraisille perheille lasten harrastustoiminnan tukemiseen. Kotiseutumme seurakunnan diakoniatyö valitsee kohteet ja vie avun perille.

5.12. ja 12.12.2019

Kässämartat opettavat nuorille neulomista

Nuori, nyt on tilaisuus oppia neulomaan! Itse tehty pipo, villasukat tai mitä vain muuta mitä mielessä on onnistuu Marttojen neuvoilla. Myös jos tarvitset neuvoa oman neuleen kanssa eteenpäin pääsyyn, nyt on tilaisuus tulla kysymään. Kaikkea perussilmukan tekemisestä sukan kantapäähän opetetaan kädestä pitäen.

Kässämartat ovat tavattavissa Laaksolahden kirjastossa, os. Veininkatu 24, vielä ennen joulua torstaisin 5.12. ja 12.12. klo 15:30 - 16:30.  Joulun jälkeen jatketaan 9.1.2020.

Kynnystä ei ole, kiinnostus ja halu oppia riittää. Ei ilmoittautumista, paikalle voi vain tulla. Jos itsellä ei ole puikkoja, Martoilta saa lankakerän ja puikot, jolla pääsee hyvään alkuun. 

Tervetuloa nuoret - ja vanhemmat, viekäähän vinkkiä tästä lähellänne oleville nuorille!

21.11.2019

Joulumyyjäiset

Lämmin kiitos kaikille myyjäisissämme käyneille! Oli mukava tavata oman kylän väkeä ja vieraita kauempaakin.

Soppatykissä haudutettu riisipuuro rusinakeitolla maistui viimeistä lautasta myöten. Kuuma glögi lämmitti 6 asteen poutapäivässä ja kahviossa nautittiin kupponen kuumaa leivonnaisten kera. Myynnissä olleet jouluiset herkut loppuivat ennen aikojaan. Monet kauniit ja laadukkaat villasukat lähtivät uusiin koteihin. Lapsille oli jouluista askartelua ja virkkaussilmukoitakin opeteltiin. Herkkukoriarpajaisten voittajat arvottiin pienen onnettaren voimin ja voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti. 

Suuret kiitokset myös kaikille upeille martoillemme myyjäisahkeroinnista! 

Riisipuuron keitossa

Marttailta 20.11.2019

Myyjäisvalmistelutalkoot

Marttaillassa valmistelimme myyjäistuotteita. Joulumyyjäisvalmistelut tuovat joulun tunnelmaa myös omaan yhdistykseemme. Upeat, oman kylän myyjäiset tulossa jälleen kerran!

Iloista talkootyötä ohjasivat martat Sari Mustakallio, Tarja Kujala ja Nina Lackman. Kiitos kaikille mukana olleille, ja teille, jotka osallistutte tykönänne muualla! 

Ahkerat martat valmistivat herkkuja joulupöytiin itselle tai lahjaksi

16.11.2019

Naisten päivän brunssi yhteistyössä seurakunnan kanssa

Martat laitoivat pöydän koreaksi Laaksolahden kappelin naisten päivän brunssia varten lauantaina 16.11.2019. Komea pöytä täynnä maistuvaa teki kauppansa! Mukana talkoissa martat Ritva J,. Irma, Sari ja Nina. 

9.11.2019

Pärjäisitkö 72 h - Martat kouluttavat varautumaan 

SPEKin järjestämässä Marttojen 72h kouluttajatapaamisessa uutta tietoa kuulemassa. Edessä vas. Marita Manninen Helsingistä, Riikka Vacker Laaksolahden Martoista Espoosta, Merja Putus Hyvinkäältä, ja takana vas. Kirsti Nuotio Porvoosta ja Hannele Kivikoski Helsingistä.

Mitä tehdään, jos sähköt katkeaa pidemmäksi aikaa tai vettä ei tule, jos kauppaan ei pääse tai sieltäkin ruoka tilapäisesti loppuu. Viranomaisille jää enemmän aikaa ratkaista häiriön syytä, jos kodeissa varaudutaan arjen häiriötilanteisiin ja pärjätään 72 tuntia omatoimisesti. Martat auttavat selviytymään kouluttamalla varautumisen taitoja. Laaksolahden Martat on mukana edistämässä tätä yhteiskunnan toimintakyvylle ja turvallisuudelle  tärkeää asiaa, joka on meidän kaikkien yhteinen etu! 

Lue lisää

Marttailta 6.11.2019

Mikä on hiilijalanjälkeni?

Klikkaamalla kuvaa pääset tekemään Sitran elämäntapatestin, joka kertoo oman hiilijalanjälkesi määrän.

Ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena on vakavin maailmanlaajuinen kriisi. Ilmastonmuutos vaatii kiireellisiä toimia ja me kaikki voimme toimia muutoksen puolesta sillä 70 % ilmastopäästöistä syntyy kotitalouksissa. Suurin ilmastovaikutus on asumisella, ruoalla, liikenteellä ja kulutustottumuksilla. 

Marttaillassa perehdyimme hiilijalanjälkeen, mitä se on ja miten sitä voi pienentää. Laskimme oman elämäntapamme hiilijalanjälkeä.

Ilmastonmuutos jatkuessaan tulee muuttamaan radikaalisti myös koko maapallon ruoantuotantoa. Maistoimme tulevaisuutta, merten ruoka-aitan superfoodia merilevää, jossa on kivennäisaineita, vitamiineja ja kuitua. Kuivattuna sitä voi helposti ripotella vaikka keittoon. 

Tehdään yhdessä huomista varten tekoja, joista luonto kiittää! 

Illan teemaan johdattelivat martat Lea ja Riikka. 

Kahvinkeittovuorossa. Toscakakku oli herkullista!

7.11, 14.11., 21.11. ja 28.11.2019

Kässämartat opettavat nuorille neulomista

Taitava kässämarttamme Reetta-Liisa Vähäsarja neuvoi kuunnellen, keskustellen ja mallia näyttäen nuorta neulojaa. Kuva: MLL Mirja Sipilä.

Kässämartat pitävät kaikille nuorille avointa käsityöpajaa, jonne voi vain tulla opettelemaan miten silmukat tehdään tai kysymään oman neuleen kanssa eteen tullutta ongelmaa. Myös sukan kantapään salat selviää. Martat näyttävät kädestä pitäen miten onnistuu. Jos itsellä ei ole puikkoja, Martoilta saa lankaa ja puikot alkuun pääsemiseen. 

Kässämartat ovat tavattavissa Laaksolahden kirjastossa, os. Veininkatu 24, torstaisin 7.11. alkaen klo 15:30 - 16:30.  Joulun jälkeen jatketaan 9.1.2020.

Kynnystä ei ole, kiinnostus ja halu oppia riittää. Ei ilmoittautumista, paikalle voi vain tulla. Jos itsellä ei ole puikkoja, Martoilta saa lankakerän ja puikot, jolla pääsee hyvään alkuuun. 

Käsityöpajat järjestetään yhdessä MLL Laaksolahden ja Laaksolahden kirjaston kanssa. Novita tukee tempausta. Tavoitteena on siirtää osaamista ja perinnettä uusille harrastajille.

5.11.2019

Hallitus ahkeroi yhdistyksemme parhaaksi

Laaksolahden Marttojen hallitus kokoontuu 6 kertaa vuodessa. Tällä kertaa suunniteltiin muun muassa joulumyyjäisvalmisteluja, neulomisen opettamista nuorille, tämän vuoden rahalahjoituksemme hyväntekeväisyyskohdetta ja kevään ohjelmaa. Hyvän kahvin äärellä tehtiin hyviä päätöksiä.

Marttailta 23.10.2019

Tehden ja tarinoiden

Marttaillassa luimme käsitöiden lomassa ääneen novelleja. Monta sukkaparia eteni kuin lennossa kuunnellen Mari Möröä, Mia Kankimäkeä ja Sinikka Nopolaa. Osa inspiroitui kulttuurista vain nauttien kuuntelusta.  

Iltaa emännöivät martat Irma Väänänen-Tomppo ja Sinikka Valkonen. Kiitos teille kivasta illasta, tämä otetaan uusiksi!

Haluatko tehdä vapaaehtoistyötä lasten lukumummina tai lukuvaarina?

MLL Laaksolahden yhdistyksestä Mirja Sipilä vieraili marttaillassa kertomassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton lukumummi ja -vaaritoiminnasta. Vapaaehtoiset mummit ja vaarit lukevat yhdessä lasten kanssa koulupäivän aikana, näin lapset saavat lisää mukavia lukukokemuksia, myönteistä palautetta sekä kontaktin toiseen sukupolveen.

MLL kouluttaa vapaaehtoisia lukumummeja ja lukuvaareja alakouluille ja tukee heitä vapaaehtoistyössään. Toiminta on aloitettu Auroran ja Rastaalan kouluilla. Myös Jupperin ja Lähderannan kouluilla olisi kiinnostusta. Jos tällainen lasten kanssa tehtävä vapaaehtoistyö kiinnostaa, lue lisää täältä.

MLL:n lukumummit ja -vaarit tukevat lasten lukutaitoa. Kuva:MLL

Marttailta 9.10.2019

Kahvin uudet tuulet

Pauli Raitakari

Pesty, puolipesty vai natural? Perehdyimme kahvin erilaisiin prosessointitapoihin ja miten ne vaikuttavat makuun. Kokeilimme "cuppingia" eli cup tastingiä, jossa maistelimme eri prosessointimenetelmällä tuotettuja laatuja kahviammattilaisten tapaan.

Tästä harrastuksesta martankin on helppo innostua. Maailmalla on 124 erilaista kahvipensaslajia, joista valmistetaan erilaisilla paahdoilla ja tekniikoilla lukuisia kahvityyppejä. Lempikahvi jokaiseen makuun löytyy varmasti ja se on vain etsimisen iloa!   

Illan oppaana oli Pauli Raitakari, aiemmin ammattibaristana toiminut ja nykyisin kotibarista. Suuret kiitokset Paulille mielenkiintoisesta kahvitietoudesta ja uudenlaisesta kahvikokemuksesta!

Cupping

Kahvi jauhettiin paikanpäällä pavuista ja punnittiin grammalleen tarkasti. Arvioimme jauhetun kahvin ensin kuiviltaan tuoksun perusteella, mihin suuntaan makumaailmaa tuoksut meitä veivät. Jokainen löysi kolmesta vaihtoehdosta suosikkinsa.

Sitten päälle kaadettiin kuumaa vettä, jonka kanssa kahvin annettiin hautua tarkalleen kellottaen 4 minuuttia. Pääsimme uudelleen haistelemaan ja maistelemaan vastasiko ennakkokäsityksemme makuaistiamme. No niinpä vain osalla suosikit vaihtuivat, ja vielä kerran kertaalleen maun tekeytyessä. Mielenkiintoista, miten paljon eroja eri kahvityypeissä on.

Kaneli ja kahvi täydentävät hyvin toistensa makuja. Eikä sen parempaa hyvän kahvin kanssa kuin tuore kanelinen korvapuusti. Maistelun jälkeen joimme Paulin valitsemasta kahvilaadusta keitetyt maistuvat kahvit ja nautimme martta Irene Kankaan leipomista herkullisista pullista ja kanelisella omenasoseella täytetystä kääretortusta. Kiitos!

Sieniretki lauantai 28.9.2019

Sieniretki

Sateet toivat sienet metsiin! Lähdimme kauniina syysaurinkoisena lauantaina 28.9. yhdessä poimimaan näitä aarteita talteen. Retki starttasi kimppakyydeillä Laaksolahtitalon parkkipaikalta klo 10. Kohteena oli luonnonsuojelualueen metsät Luukin Kaitalammella.

Metsässä liikkuminen on jo itsessään virkistävä hyvinvoinnin lähde, jonka lisäksi saimme poimittua hyvän sadon. Ja taas kerran opittiin tunnistamaan uusiakin ruokasieniä.

Oli kiva retki mukavassa seurassa! Kiitos Lealle tämän sieniretken järjestämisestä!

Kokenut sienimartta Ritva Järvisalo tietää paljon sienistä ja eipä ihme, että hänen sienisaaliinsa oli runsain.
Maukkaita kotiinviemisiä!

Marttailta 25.9.2019

Värikkäät juurekset

Juurekset ovat satoisa ja maistuva ruoka-aine, joka sopii arkeen ja juhlaan. Marttaillassa tutustuimme syksyn värikkäisiin juureksiin ja niiden monipuoliseen käyttöön ruokamartta Sari Mustakallion opastuksella. Saimme hyviä vinkkejä ja reseptejä, ja maistelimme herkullisia maistiaisia, jotka olivat valmistaneet ruokamartat Sari ja Tarja Kujala. Kyllä maistui, kiitos!

Nyt kannattaa kotikeittiöissä ottaa tämä maukas sato haltuun! 

Marinoidut raitajuurekset

Tarvitset 4 kookasta raitajuurta, jotka kuoritaan ja viipaloidaan mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. 

Marinadi:

  • 2 rkl omena- tai valkoviinietikkaa
  • 3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
  • 2 tl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria

Sekoita marinadin aineet keskenään ja kaada marinadi raakojen, viipaloitujen raitajuurisiivujen päälle. Anna marinoitua usean tunnin ajan tai yön yli.

Resepti: rouvakasvis -blogi 

RUokamartta Saari Mustakallio

Kuvissa marinoituja raitajuuria, leivän päällä punajuurihummusta ja kakkuna Red Velvet eli porkkanakakku punajuuresta. Nam!

Lauantai 14.9.2019 klo 10-16

Marttatori - Martat 120 vuotta pääjuhla

Marttajärjestö juhlisti 120-vuotista työtään kestävän ja tasa-arvoisen arjen rakentajina kokoontumalla yhdessä Marttatorille Helsinkiin Senaatorille lauantaina 14.9.2019.  Tori täyttyi iloisista martoista ja marttojen ystävistä kautta Suomen! 

Torikojuilla esiteltiin Marttojen monipuolista toimintaa, laitettiin kädet multaan, tutustuttiin metsän sieniin, kotimaisiin kaloihin, saatiin vinkkejä kädentaitoihin ja uusia reseptejä. Ravintolateltalla kokit olivat loihtineet upean ja maukkaan satokauden kasvislounaan. Ja tietenkin päälle juotiin hyvät kahvit.

Ohjelmalavalla kuulimme Marttojen arjenkokoisista ratkaisuista ilmastonmuutoksen torjuntaan ja tasa-arvoteoista 120 vuoden varrelta. Yhdessä tansittiin lavisjumppaa ja laulettiin. Päivän kruunasi Värttinän konsertti.

Laaksolahden Martat olivat mukana juhlimassa! Ollaan ylpeitä upeasta järjestöstämme!             

Marttailta 11.9.2019

Syyskauden avaus - tekoäly ympärillämme

Marttailusyksy startattiin käyntiin marttaillassa keskiviikkona 11.9. klo 18-20. Kahvin lomassa vaihdettiin kesäkuulumisia ja kuultiin yhdistyksen ja Marttojen ajankohtaisista asioista. 

Lisäksi kuulimme mielenkiintoisen alustuksen tekoälystä ympärillämme, mitä se on ja missä kaikkialla se meitä jo hyödyttää. Tekoäly on tullut jo lähes kaikkeen mitä päivittäin teemme ja se toimii mullistavana apuna huomaamattomissakin asioissa. 

Aiheesta kertoi tekoälymentorikoulutuksen käynyt martta Tarja Kujala.

Martat osallistui hankkeeseen, jossa Omnian ammatillinen oppilaitos koulutti Espooseen senioritekoälymentoreita, jotka vievät tekoälyosaamista edelleen eteenpäin omissa verkostoissaan. Näin jaetaan tekoälyn kansalaistaitoja kaikkien saataville.

Jos kiinnostuit tutustumaan lisää, tekoälyrekka kiertää Espoossa. Katso aikataulu täältä ja poikkea rekalla!

Tiistai 20.8.2019 

Uudenmaan Marttojen 90-vuotisjuhlavuotta juhlittiin piknikillä

Makoisia nyttärireseptejä löydät Marttojen Nyyttärit-julkaisusta klikkaamalla kuvaa.

Uudellamaalla meitä marttoja on noin 9000! Uudenmaan Martat -piiri juhlisti 90-vuotisjuhlavuottaan kokoontumalla yhdessä Kaivopuistoon nyyttikestiajatuksella. Mukaan pakattiin omat eväät ja piknikviltti. Laaksolahdestakin oli marttoja paikalla. Sää suosi juhlintaa, ilta oli mitä kaunein ja lämpöisin elokuun ilta. 

Marttapikinikin tunnelmiin pääset somessa tunnuksella #marttapiknik .

25.7. 2019 

Martanpäivän tapaaminen EMMAssa

Martanpäivän kesätapaamisessa Espoon kaupunginmuseo KAMUssa tutustuttiin Espoon historiaan viidellä eri aikakaudella ja viidessä eri paikassa: kivikauden hylkeenpyytäjiin Bosmalmissa, keskiajan maanviljelijöihin Mankbyssä, herrasväkeen ja rahvaaseen Albergassa, tehdastyöläisiin Kauklahdessa ja kaupunkielämään lähiöissä. Näyttelyssä selvisi miten Espoo on syntynyt, keitä espoolaiset ovat ja miten Espoosta tuli sellainen kuin se nyt on.

Ommel-festivaalit 7.-9.6.2019

Marttojen kahvio Ommel-festivaaleilla oli täynnä makoista ja herkullista

Ompelun ystävät kokoontuivat kesän alussa 7.-9.6. Espoon Opinmäkeen Ommel-festivaaleille. Tapahtuma tarjosi paljon inspiraatiota ja neuvoja kaikille, aloittelijoille ja puoliammattilaisille: työpajoja, luentoja, ompelulanit sekä kangas- ja tavaramarkkinat. Tämän vuoden teemana oli pohjoismaisuus.  Tapahtumassa vieraili 4000 kävijää.

Espoolaiset martat järjestivät tapahtumaan 11 yhdistyksen yhteistyönä upean ja herkkuja täynnä olevan kahvion. Talkoisiin osallistui noin 80 marttaa, Laaksolahden martat mukana! Kahviossa tarjoiltiin kolme päivää lounaaksi kasviskeittoja sekä suolaista pieneen nälkään ja makeaa hemmotteluhetkeen. Kaikki maistui ja asiakkaita oli jonoksi asti.

Meiltä keittiövuorossa soppaa tekivät Lea Liuha ja Riikka Vacker, korvapuusteja paistoivat Nina Lemström-Lampio ja Tuulikki Luopajärvi.

Festivaali kaikkineen ja Marttojen kahvio olivat menestys! Lisäksi oli hauskaa tutustua ja tehdä yhteistyötä eri yhdistyksistä olevien marttojen kanssa. Ja eikös vain kotona olevalle ompelukoneellekin tarttunut matkaan uutta kivaa ommeltavaa. 

1.6.2019

Laaksolahden Martat kannustaa lapsia ja nuoria kädentaitoihin

Yhdistyksemme lahjoitti tänäkin vuonna stipendit Jupperin, Lähderannan ja Viherkallion koulujen 6.-luokkalaisille, tytöille ja pojille, jotka ovat innostuneet käsitöistä ja kädentaidoista. Haluamme kannustaa lapsia itse tekemiseen. Koulujen käsityönopettajat valitsivat stipendien saajat. Onnittelut heille! 

Toivotamme kaikille pienille ja isommille koululaisille iloista kesälomaa!

Marttailta 22.5.2019

Laulaen kesään - yhdistyksen kevätjuhla

Peppi Lari

Yhdistyksen kevätjuhlaa vietettiin laulaen kesä sydämiin. Laulunopettaja Peppi Lari lauloi ja laulatti kesäisiä lauluja pianon säestyksellä. Ennen yhteislaulua venyteltiin ja avattiin äänet kohdilleen laulamalla kuorossa eri korkeuksilta "vingun vangun vongun", ja sen jälkeen laulu kaikuikin kirkkaana. Ohessa juotiin hyvät kahvit ja nautittiin herkullisista tarjoiluista. Juhlapaikkana oli Viherlaakson kotoisa kappeli. Hauska ilta, joka soi mielissä vielä pitkään! 

Koivun oksaan korkealle teki peippo pesän,
Tiri tiri teijaa, tiri tiri teijaa, lauloi koko kesän...

Kevätretki 18.5.2019

Kevätretki Helsinkiin lauantaina 18.5.

Paul ja Fanny Sinebrychoff, kuva: Sinebrychoffin museo

Aurinkoisen kevätretkemme kohteena oli Helsinki ja teemana historia. Vierailimme Sinebrychoffin kotimuseossa. Tämä vuonna 1842 valmistunut rakennus toimi aikanaan Sinebrychoff-suvun yksityiskotina ja tehtaankonttorina. Kuulimme oppaan kertomana elämästä Bulevardin varrella 100 vuotta sitten sekä tarinoita suvun keräämistä taideteoksista ja muista näyttelyesineistä.

Koristeellisen museon jälkeen siirryimme lounaalle Töölöön Ravintola Kaartiin, joka sijaitsee Taivallahden Kasarmialueella vanhan Autokomppanian tiloissa. Taivallahden Kasarmialue on museoviraston suojelukohde, joka on nyt restauroitu kokonaisuudessaan. 

Sieltä matka jatkui Alppilaan Työväenasuntomuseoon, jossa pienissä hellahuoneissa kurkistimme toisenlaiseen arjen historiaan ja näimme työläisperheiden elämää 1900-luvun eri vaiheissa.

Museon pihapiiri Kirstinkujalla on Helsingin harvoja säilyneitä puutalopihoja. Sisällä nähtiin, miten vähällä entisaikaan tultiinkaan toimeen. Arjen apuja olivat hellakakluunit, pesukomuutit ja päästävedettävät sängyt, ja vasta vähitellen asuntoihin ilmestyvät sähkölamput, hetekat ja gramofonit.  

Suurkiitos matkailumartoillemme mielenkiintoisesta ja onnistuneesta retkestä! Ja että olitte vielä saaneet aurinkoisen hellepäivänkin saattelemaan mukavaa päiväämme! 

Jätteiden lajittelu on ollut arvossaan menneinäkin aikoina!

Viherlaakso-päivän toritapahtuma 9.5.2019

Martat mukana Viherin toritapahtumassa

Viherlaakso-päivän toritapahtuma oli täynnä  iloista vilskettä ja ohjelmaa, jonka kruunasi aurinkoinen sää. Marttojen myyntipisteen käsityöt, herkulliset leivonnaiset ja muu myyjäishyvä tekivät kauppansa. Varsinainen hittituote oli valeampiaisenpesä. Kun sellaisen laittaa roikkumaan pihalle, terassille tai parvekkeelle, reviiritietoiset ampiaiset eivät tee pesää lähelle.

Kiitos kaikille järjestämiseen osallistuneille martoille tapahtuman onnistumisesta! Ja kiitos kaikille viheriläisille, jotka poikkesitte Marttojen pöydän ääressä! Oli kiva tavata.   

Marttailta 8.5.2019

Eurooppailta - EU ja elämää Brysselissä

Kuva: europa.eu

Kannustamme kaikkia äänestämään EU-vaaleissa!

Ennakkoäänestys on 15.-21.5. ja vaalipäivä 26.5. 

Hanna ja Rakel

Marttaillassa avattiin ikkunat Eurooppaan! Moninaisuudessaan yhtenäinen Eurooppa on osa meidän jokaisen arkea. 

Martta Hanna Päivärinta piti hauskan EU-tietovisan ja kertoi tietoiskun EU:n toiminnasta, miksi Eurooppa-päivää vietetään, mikä merkitys Euroopan parlamenttivaaleilla on, ja mitä tarkoittaa, että Suomi on EU:n puheenjohtajamaa tämän vuoden jälkipuoliskolla.

Martta Rakel Juntunen kertoi ja esitteli valokuvin omakohtaisia kokemuksiaan, millaista oli muuttaa töihin Brysseliin, olla suomalaisena Euroopassa, työskennellä komissiossa ja asua perheen kanssa Belgiassa. Kuulimme myös Brysselissä toimivista Belgian Martoista ja muusta suomalaisten yhteistyöstä.

EU-tietovisan tiukka voitto ratkaistiin vasta jatkoajalla kahden joukkueen kesken. Onnittelut molemmille mestareille!

Kultaa tuli!
Hieno hopea!
Brysselin puistoissa kukkii kaikki kevään ja kesän kukat. Kuva: Rakel Juntunen

4.5.2019 Helsinki Kiltasali

Uudenmaan Martat 90 vuotta -vuosikokous

Uudenmaan Marttojen vuosikokouksessa 4.5.2019 juhlistettiin piirin 90-vuotisjuhlavuotta. Hallituksen puheenjohtaja Sanna Tiainen-Erkkilä avasi juhlan lausumalla kiitokset kaikille jäsenille ja vapaaehtoistoimijoille, jotka ovat järjestön tärkein voimavara. Uusimaa on aktiivinen martta-alue, jonka moninaisuus on rikkaus. Toiminnanjohtaja Marjo Ranta esitteli vuosikokouksessa piirin monipuolista toimintaa. Martat ovat todellakin monessa mukana! 

Paikalla olleet marttayhdistysten 96 päättäjää edustivat 9000 uusimaalaista marttaa. Laaksolahden Marttoja edustivat puheenjohtaja Nina Lackman ja hallituksen jäsen, sihteeri Irma Väänänen-Tomppo. Lisäksi kokouksessa oli kutsuttuna Marttaliiton hallituksen edustajana Laaksolahden Marttojen jäsen Riikka Vacker. 

Juhlapuheen piti Marttaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen. Hän kertoi, kuinka Marttojen maineella ja sanoilla on painavuutta ja vakavuutta, ja hän kannusti kaikkia marttoja käyttämään tätä voimaa niihin hyviin asioihin, joita edistämme. Tällä hetkellä yhteisenä suurena haasteena on ilmastonmuutoksen torjunta ja muutoksen vaikutuksiin varautuminen. Tähän työhön myös Martat tarttuvat uuden huhtikuussa 2019 hyväksytyn strategian mukaisesti. 

Marttojen menestyksen salaisuus on tasavertaisissa toistemme kohtaamisissa, yhdessä tekemisessä ja siinä, että tarjoamme ongelmiin käytännön tekojen kokoisia ratkaisuja. Pietikäisen sanoin "Martat ovat viimeisiä, jotka sammuttavat valot, mutta Martat voivat olla myös ensimmäisiä, jotka sytyttää valon".

Marttailta 24.4.2019

Lukulampun alla: kirjadivari, jaetaan lukukokemuksia

Jaoimme lukukokemuksia hyvistä kirjoista, jotka ovat ilahduttaneet, sykähdyttäneet, yllättäneet tai muutoin olleet elämys. Kuulimme  hyviä alustuksia kirjoista ja kirjadivarin kautta moni kirja kiersi uuteen kotiin. Kiitos kaikille mukana olleille martoille mielenkiintoisesta ja innostavasta kirjallisuusmarttaillasta!

Marttailta 10.4.2019

Kananmuna

Kananmuna on mainion monipuolinen ruoka-aine, josta voi tehdä terveellisen pika-aterian tai loihtia upeita jälkiruokia. Kananmunaa voi käyttää myös kauneudenhoidossa, askartelumateriaalina ja puutarhassa. Näin keväällä ajankohtainen vinkki on sekoittaa murskattuja kananmunankuoria ruukkukasvien istustusmultaan. Pienet kuorenpalat ilmastoivat multaa ja maatuessaan luovuttavat kalsiumia kasvin käyttöön. Sopii myös perennapenkkiin, kasvimaahan ja kompostiin. 

Ruokamartta Tarja Kujala kertoi kananmunasta ja sen käyttömahdollisuuksista. Saimme hyviä neuvoja ja herkullisia maistiaisia, joita Tarja ja ruokamartta Sari Mustakallio olivat valmistaneet. Hyvältä maistui, kiitos!

Munajuusto maistuu ihanalta esimerkiksi aprikoosihillon kanssa. Kuvassa näkyvän munajuuston reseptin löydät alta. Samoin toisen maistelemamme maukkaan juuston. Maukkaat muna-pinaattimuffinssit ja muna-anjovispiirakka ovat oiva iltapala ja maistuu aamubrunssillakin.


Helppo_leipäjuusto_resepti.pdf (32 kB)

Munajuusto-resepti_Martat.pdf (282 kB)
 

Illan aikana jaettiin Marttaliiton laatimat Yllätysmuna ja Nyyttärit -reseptivihkoset. Julkaisuja riittää kaikille, myös myöhemmin saatavaksi niille, jotka eivät tähän iltaan päässeet. Voit lukea julkaisut myös netissä klikkaamalla kannen kuvaa.

Kananmuna on osa marttajärjestön historiaa ja siksi juhlavuoden tuotteemme. Järjestön alkuvuosina 1900-luvun alussa Martat rohkaisivat emäntiä kasvattamaan kanoja ja levittivät tietoa kanojen kasvatuksesta. Martat kertoivat munien terveellisyydestä ja perustivat munaosuuskunnan, jonka kautta myytiin munia ympäri maata. Munien myynnistä naiset saivat tuloja, mikä vahvisti naisten itsenäisyyttä ja auttoi perheitä pärjäämään paremmin.

Retki Musiikkitaloon 3.4.2019

Sibelius-Akatemian Alcina-ooppera

Pääroolissa velhotar Alcinana sopraano Réka Bata

Teimme kulttuuriretken Musiikkitaloon, jossa nautimme romanttisten käänteiden täyteisestä Alcina-oopperasta ja G.F.Händelin kauniista aarioista. Oopperan esittivät Sibelius-Akatemian huippulahjakkaat laulajat, orkesteri ja kuoro. Oli upea ilta, kiitos Sibelius-Akatemia!

Ennen näytöstä tavattiin Sanoma-talossa kahvilla

1.4.2019

Espoon alueen Marttayhdistykset tekevät aktiivista yhteistyötä 

Kiloisten Marttojen puheenjohtaja Suvi Karisto kertoi yhdistyksensä kuulumisia

Espoon alueen marttayhdistykset kokoontuvat kaksi kertaa vuodessa keskustelemaan yhteisistä, ajankohtaisista martta-asioista. Espoossa on 21 marttayhdistystä, joissa harrastaa 1400 marttaa. Tällä kertaa 1.4. olimme Kiloisten Marttojen vieraana Kilonpuiston koululla. Laaksolahden Marttoja edustivat Ritva Nordström ja Lea Liuha. Mukana olivat myös alueyhteistyötä koordinoivat marttamme Riikka Vacker ja Tarja Kujala. Kiitos lämpimästä vastaanotosta marttasisarillemme Kilossa!

Torilla tavataan lauantaina 14.9.!

Kaikkien kannattaa laittaa jo kalenteriin lauantai 14.9. klo 10-16, jolloin Helsingissä Senaatintorilla on suuri Marttatori. Siellä juhlitaan 120-vuotista Marttajärjestöä yhdessä eri puolelta Suomea tulevien marttojen kanssa ja samalla esitellään monipuolista marttatoimintaa. Paljon kivaa ja tori täynnä iloista marttaenergiaa! Tervetuloa martat, marttojen ystävät ja kaikki kiinnostuneet!

26.3.2019

Martat mukana pohtimassa uuden Jupperin oppimis- ja toimintakeskuksen tilojen asukaskäyttöä

Jupperin koululle, päiväkodille ja Laaksolahden kirjastolle ollaan rakentamassa uutta, yhteistä oppimis- ja toimintakeskusta nykyiselle koulutontille osoitteeseen Veininkatu 24. Uudisrakennuksen toteutusajankohdaksi Espoon valtuusto on päättänyt vuodet 2024-26.

Jupperin koulun rehtori Jouni Holopainen kutsui 26.3. alueen toimijoita vapaamuotoiseen keskustelutilaisuuteen, jonka tavoitteena on vaikuttaa siihen, että kaupunki huomioisi myös alueen asukkaiden yhteisen olohuoneen ja yhdistysten monipuolisen toiminnan tilatarpeet. Yhdistyksemme oli mukana keskustelemassa ja haluamme olla jatkossakin vaikuttamassa suunnitteluun. 

Keskustelemassa mukana kuvassa vas. Teuvo Tikkanen Veinin Omakotiyhdistyksestä, Tarja Kujala ja Riikka Vacker Laaksolahden Martoista, Esko Uotila Laaksolahden kirjaston ystävistä, Jupperin koulun rehtori Jouni Holopainen sekä kuvan ottanut Juha-Pekka Ripatti Jupperin Omakotiyhdistyksestä. Lisäksi kokoukseen oli kutsuttu edustajat MLL Laaksolahdesta ja Laaksolahden Huvilayhdistyksestä.

Vapaaehtoistoiminta ja eri toimijoiden yhteistyö pitää alueen elinvoimaisena ja kehittää sitä. Marttailu on hyvä esimerkki kaikille avoimesta harrastamisesta, mikä lisää yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja hyvinvointia sekä henkilökohtaisesti että lähiyhteisössä. Kaupungilla on nyt loistava tilaisuus tukea asukkaiden aktiivisuutta ottamalla kaikki mukaan suunnittelemaan uuden rakennuksen toimintaa.

Kiitokset rehtori Holopaiselle tämän tärkeän yhteistyön käynnistämisestä!

Jos haluat seurata asiaa tarkemmin, lisätietoa löydät täältä.

Marttailta 27.3.2019

Digitori - neuvoja älylaitteiden käyttöön

Digitorilla opimme lisää tietotekniikan maailmasta. Saimme käytännön neuvoja ja vastauksia oman puhelimen, tabletin tai tietokoneen käyttöön. Martta Lea Liuha kertoi tietoturvan perusasioista ja laitteiden käyttöä opastivat Antti Heiskanen ja Tuula Virtanen Enter ry:stä. Enter on senioreiden yhdistys, joka neuvoo ikäihmisiä tietotekniikan käytössä. 

Digitaidot ovat nykyajan arkitaitoja ja Martat ovat mukana niitä edistämässä!

Retki 12.3.2019

Retki Arabiakeskukseen  

Tutustuimme professori, keramiikka- ja kuvataiteilija Heljä Liukko-Sundströmin elämäniloisten ja eläväisten kertomusten kautta Arabian taideosaston historiaan, menneiden vuosien taiteilijoihin ja taiteen tekemiseen. Liukko-Sundströmin mukaan eri-ikäisten osaamisen kunnioittamisesta ja yhdessä tekemisestä muodostui Arabian henki - "taiteilija ei opeta, taiteilija siirtää elämäänsä oppilaisiinsa". Hän tähdensi yhdessä tekemisen merkityksellisyyttä, josta ilo tulee kaikille. 

Heljä Liukko-Sundströmin suunnittelemat esineet kertovat suomalaisia tarinoita. 80-vuotiaan taiteilijan into ja tarmo luoda edelleen uutta näkyi myös hänen ateljeessaan, jossa saimme vierailla. Näimme keramiikkasuunnittelun arkea ja hieman malleja tulevistakin töistä.

Taiteilijat Olli Vasa ja Heljä Liukko-Sundström

Tuleviakin sukupolvia ajatellen on tärkeää, että kaikkia rohkaistaan tekemään asioita, joihin on sisäistä paloa. Heljä Liukko-Sundströmin sanoin "tekemisen intoa ei voi kätkeä, sitä pitää kannustaa eikä sitä pitäisi häiritä tylsyydellä". 

Tutustuimme lisäksi Design-museoon ja Arabia-keskukseen. Tällä mielenkiintoisella Arabian-retkellä oli mukana täysi bussillinen marttoja ja marttojen ystäviä. 

Marttailta 27.2.2019

Yhdistyksen vuosikokous

Nina ja Pirjo

Yhdistyksemme sai uuden puheenjohtajan. Parhaimmat onnittelut Nina Lackmanille, joka valittiin yksimielisesti johtamaan yhdistystämme seuraavat kaksi vuotta! 

Lämpimät kiitokset puheenjohtajan tehtävistä nyt luopuneelle Pirjo Sutelalle menneestä kuudesta, hyvästä vuodesta yhdistyksemme vetovastuussa! 

Vuosikokouksessa käsiteltiin yhdistyksen menneen vuoden toimintaa, päätettiin taloudesta ja hyväksyttiin vuoden 2019 toimintasuunnitelma. Kokouksen puhetta johti Leena Haavisto ja sihteerinä toimi Hanna Päivärinta. Hallituksen jäsenenä täydet 8 vuotta aktiivisesti ja idearikkaasti toiminut  yhdistyksen sihteeri Tarja Kujala esitteli menneen vuoden toiminnan kivana kuvakavalkadina. Illan jälkeen sihteerin kapula siirtyi uudelle sihteeriksi valitulle Irma Väänänen-Tompolle. Rahastonhoitajana jatkaa Hilkka Sarasti.

Kiitos kaikille mukana olleille aktiivisesta osallistumisesta!

Hallitus 2019

Takarivissä vas. Ritva Nordström, Riikka Vacker, Pirjo Sutela, Lea Liuha, sihteeri Irma Väänänen-Tomppo, Sinikka Valkonen ja eturivissä vas. rahastonhoitaja Hilkka Sarasti, varapuheenjohtaja Sari Mustakallio, puheenjohtaja Nina Lackman.

On suurempi koti - dosentti Ville Jalovaaran kirjoittama historiateos kertoo marttajärjestön tarinan mukaansatempaavasti perustamisesta tähän hetkeen. Kirja julkaistiin 14.2.2019. Lue lisää ja tilaa kirja klikkaamalla kuvaa.

Nyt sitä saa kaupoista! Vapaiden ulkokanojen Martta-munia!

Jokaisesta myydystä rasiasta lahjoitetaan 5 cnt Marttajärjestön työhön. Kananmuna on juhlavuoden tuote, jolla on historia. Martat opettivat äideille 1900-luvun alussa kanankasvatusta ja munien myyntiä keinoksi ansaita omaa rahaa, jotta perheet pärjäisivät paremmin. Lue lisää ja myös miksi valitsimme Munaxin ulkokananmunat

Marttailta 13.2.2019

Kepeät jalat ja heleä iho

Hyvinvointi-illassa  SKY- ja Cidesco-kosmetologi Saija Niskanen-Schnur Kauneuden Taikahelmestä kertoi miksi ihonhoito on tärkeää.  Se on sekä terveyden- että kauneudenhoitoa. Saimme vinkkejä päivittäisiin omiin ihonhoitorutiineihimme ja oman ulkonäön piristämiseen.  

Kauniina kevättä kohti, kiitokset Kauneuden Taikahelmelle!

Retki 6.2.2019

Vierailu eduskuntaan

Tutustuimme kansanedustaja Mia Laihon opastuksella eduskuntaan ja kansanedustajan työhön. Ihastelimme arkkitehti J.S.Sirenin suunnitteleman arkkitehtuurin ja taiteen kokonaisuutta, joka valmistui Arkadianmäelle 1931 ja jonka peruskorjaus valmistui 2017. Kierroksen lopuksi joimme hyvät kahvit. 

Lämpimät kiitokset edustaja Laiholle mielenkiintoisen vierailumme emännöinnistä!

Eduskunnan lehteriltä näimme vilauksen päätöksenteon arjesta. 

Martat eduskunnan kokomarmorisessa porrasaulassa 

Marttailta 30.1.2019

Maailman suurin marttailta - juhlimme marttoja ja marttajärjestöä!

Kiitos, että olet martta. Kiitos, että vaikutat omilla teoillasi ja valinnoillasi. Kiitos, että opetat muille ja jaat osaamistasi ja olet valmis oppimaan uutta. Kiitos, että olet valmis tekemään muiden hyväksi. Ja kiitos, että olet osa yhteisöämme. Yhdessä voimme tehdä ja teemme paljon. 

Maailman suurin marttailta käynnisti Marttojen 120-vuotisjuhlavuoden. Martat kokoontuivat eri puolilla Suomea juhlimaan yhdessä. Laaksolahden Martat juhlivat marttaillassa 30.1..

Nostimme maljan meille kaikille martoille ja upealle Marttajärjestölle, kuulimme puheenjohtajan pitämänä juhlapuheen, joimme kakkukahvit ja katsoimme videoesityksen Marttojen historiasta. Illan huipensi jännittävä bingo, jossa onnetar suosi voittajia! Vietimme iloisen illan. 

Maailman suurimman marttaillan viettoa kautta Suomen voit katsella Facebookissa . Kuvia näet Instagramissa aihetunnisteella  #maailmansuurinmarttailta (linkki jaettuihin kuviin).

Marttojen hitoriasta kertovan videon voit katsoa täältä (Youtube, kesto 3,35 min).

Marttailta keskiviikkona 16.1.2019

Kevätkauden avaus - Martat 120 vuotta kotien ja sivistyksen puolesta

Marttajärjestö viettää 120-vuotisjuhlavuotta vuonna 2019 yhdessä sisarjärjestön Finlands svenska Martaförbundetin kanssa. Martat ovat toimineet perustamisestaan lähtien kotien ja sivistyksen puolesta edistäen hyvää arkea, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Marttaillassa kerrottiin juhlavuodesta, jota vietetään monipuolisen marttailun merkeissä, sekä yhdistyksen ajankohtaisista kevään asioista.