Vastasyntyneille pipoja -ohje

Espoon sairaalan synnytysosastolla tarvitaan jatkuvasti vastasyntyneille pipoja, jotta vauvan ruumiinlämpö ei laske syntymän jälkeen liikaa. Vauvat saavat pipot omaksi, niitä ei kierrätetä lapselta toiselle. 

Espoon alueen Martat ovat mielellään mukana tukemassa vastasyntyneiden ensihetkiä.

Jos sinulla on mahdollisuus olla hyväntekijänä ja neuloa vastasyntyneille aina silloin tällöin, sairaala ottaa kiitollisena kaikki pienetkin lahjoitukset vastaan. 

Mallina voi käyttää esimerkiksi alla olevaa Marttojen vauvanpipo-ohjetta, mutta muutkin mallit käyvät hyvin. Värit ja kuviointi ovat neulojan itse vapaasti valittavissa. Toivotaan, että malleista löytyisi tytöille ja pojille sopivia ja myös eri kokoisia pipoja eri kokoisille vauvoille. Lankana on tärkeää käyttää vauvoille sopivaa vesipesunkestävää lankaa, esimerkiksi Baby Merinoa tai vastaavaa.

Pipot toimitetaan joko viemällä synnytysosastolle tai postittaen. 

Käyntiosoite: 
Espoon sairaala, Synnytysosasto, Karvasmäentie 6, 4. krs, 02740 Espoo. 

Postiosoite: 
Espoon sairaala, Synnytysosasto, PL 800, 00029 HUS. 

 

MARTTOJEN VAUVANPIPO-OHJE

Lankana käytetään vauvoille sopivaa vesipesunkestävää lankaa, esimerkiksi Baby Merinoa tai vastaavaa.

Pipon mitat ovat ympärys noin 28–33 cm ja korkeus noin 13-15cm. Puikot tälle langalle 3,5 - 4.

Ohje:

Luo puikoille 68 silmää, jaa joka puikolle 17 silmää. Neulo aluksi joustinta noin 1,5_2 cm, jatka sitten oikeaa, kunnes työn korkeus on n. 11 cm, jolloin alkaa kavennus. Suunnittele vapaasti kuvioita. 

Kavennus: neulo puikon alussa 2 o yhteen 6 o 2 o yhteen 7 o, tämä joka puikolla ja sitten 3 kierrosta oikeaa ja taas kavennukset ja 3 0 kierrosta, kavennukset 2 o kierrosta, kavennukset 2o kierrosta, kavennukset 1 o kierros kavennukset. Kun puikolla on 3 silmää vedetään lanka kaikkien läpi ja päätetään työ, tee huolellinen päätös kun silmiä on niin paljon saman langan varassa ja katso että ei jää reikää. Piposta tulee hyvin päähän sopivan pyöreän muotoinen. 

Ohjeen on laatinut kässämartta Ritva Nordström Laaksolahden Martoista. Ritvan sähköposti on: ritva.nordstrom@kolumbus.fi