2013

Laaksolahden Marttojen perinteiset joulumyyjäiset 

pidettiin

sunnuntaina 15.12.2013 klo 13.00-15.00
Laaksolahtitalon vanhalla puolella
Myytävänä oli

  • Herkullisia joululaatikoita,
  • leivonnaisia ja sinappia
  • Käsityötorilla mm. sukkia, lapasia ja ihania joulukoristeita
  • Lisäksi oli kahvio, arpajaiset ym.

    Myyjäist onnistuivat hyvin!

Syysretki Naantalin Kultarantaan lauantaina 7.9.2013

Avasimme syyskauden 2013 tekemällä retken Naantalin Kultarantaan.

Matkapäivä oli lauantai 7.9.2013 ja retki tehtiin omilla autoilla eli kimppakyydeillä.
Päivä Naantalissa alkoi opastetulla kierroksella Kultarannan puutarhassa. kävelykierroksella tututiin Lars Sonckin kauppias Alfred Kordelinille suunnittelemaan ja vuonna 1916 valmistuneeseen graniittilinnaan ja ympärillä olevaan puutarhaan. Kultarannasta ajettiin Naantalin vanhan kaupungin tuntumassa sijaitsevalle Kuparivuorelle, josta kävelltiin Naantalin vierassatamaan. Siellä nautitiin merellinen lounas seisovasta pöydästä. Ruokailun jälkeen lähdetiin kävellen kävellen idyllisen vanhan kaupungin läpi kohti Cafe Pusaa, jossa nautitiin iltapäiväkahvit ja kakkupala. Iltapäiväkahvien yhteydessä kuultiin hauska ja eläväinen tarina tasavallan presidenttien puolisoista, jotka näkivät ja kokivat itsenäisen Suomen eri vaiheita aitiopaikalta. Luento kesti 1,5 tuntia.

Sadonkorjuujuhla Uudenmaan Martoille Karjalohjalla lauantaina 5.10.2013

Uudenmaan Martat kutsui kaikki martat viettämään yhteistä Sadonkorjuujuhlaa!

Aika: lauantai 5.10.2013 klo 10-15
Paikka: Karjalohja, Kylpylähotelli Päiväkumpu (Keskustie 121, 09120 Karjalohja)

Kuljetus: Juhlaan järjestettiin kuljetus Helsingistä. Lähtö oli Kiasman edestä klo 8:45, paluu juhlan jälkeen klo 15 Karjalohjalta. Edestakaisen bussikuljetuksen hinta oli 20€ ja siihen oli erikseen ilmoittauduttava.

Tapahtuma oli vain jäsenille. Ilmoittautumistilannetta hoidettiin Uudenmaan Marttojen toimistossa Tuire Ekholm, sähköposti tuire.ekholm@martat.fi tai puhelin 050 5855 300.

Ohjelma: klo 10–12 Lähituottajien myyntikojuja ja neuvontapisteitä, mm. hapankaalin valmistus, kuivatus, sadonkorjuun juuresruokaa, ekologista tahranpoistoa, marttailua ja sadonkorjuuvirkkausta.

Klo 12–15 Sadonkorjuuateria ja ohjelmaa.

Espoo-päivä 31.8.2013

Lauantaina 31.8.2013 tapahtui paljon: oli Espoo-päivä, valtakunnallinen marttojen sienipäivä ja Suomen luonnon päivä!

Espoolaiset marttayhdistykset olivat mukana järjestämässä Espoo-päivän ja Suomen Luonnon päivän pääjuhlan ohjelmaa Nuuksion Haltiassa 31.8.2013.

Tapahtuman järjestivät eri yhdistykset ja tahot yhteistyössä. Tavoitteena oli innostaa ihmisiä menemään metsään, liikkumaan luonnossa ja hyödyntämään luonnon antimia. Juhlaan liittyvissä eri tapahtumissa kävi kaikkineen reilu 1500 kävijää.

Espoolaiset martat järjestivät lapsille suunnattua tekemistä kierrätys- ja luonnonmateriaaleista. Marttojen toimintapisteissä oli iloinen tunnelma ja vilske, kun perheet ja perheiden pienimmät askartelivat kävyistä haltiatonttuja, maalasivat kiviä, tekivät sanomalehtipaperista punoskoreja ja vanhoista aikakauslehdista sydänkoreja. Lisäksi opittiin taittelemaan Hesarista kierrätykseen sopiva biojätepussi. Marttaesitteet ja reseptit kiinnostivat kovasti. Marttavisassa testattiin onnea laskutaidossa. Suuressa lasipurkissa olevien käpyjen määrän lähimmäs arvanneiden kesken arvottiin neljä marttapalkintoa, jotka postitettiin voittajille. Käpyjä oli purkissa kaikkiaan 423!

Paikalla olivat myös Marttaliiton ja Uudenmaan Marttojen sienineuvojat runsaan sienivalikoiman kanssa. He antoivat sienineuvontaa ja makoisia vinkkejä sienten käyttöön.

Marttatapahtuman järjestivät talkoohengessä seuraavat marttayhdistykset: Eestinmetsän Martat, Espoonlahden Martat, Laaksolahden Martat, Laurinlahden Martat, Matinkylän Martat, Uuden Tuulen Martat ja Tuomarilan Martat. Talkoolaisten koordinaattorina toimii Laaksolahden Martat. Kiitos kaikille talkoolaisille ja Haltian luontokeskuksen henkilökunnalle hyvistä järjestelyistä!

Lisätietoja: Mennään eikä meinata -kampanja
Suomen luonnon päivä
Espoo-päivä
Haltian luontokeskus

Marttojen kannustusstipendi lähikoulujen 6.-luokkalaisille annettiin kevätjuhlissa 1.6.2013

Laaksolahden Martat lahjoittivat tänäkin vuonna kunniakirjat ja marttojen Pikkukokki keittiössä-kirjat yhteensä 8:lle Jupperin, Lähderannan ja Viherkallion koulujen 6. luokkalaiselle nuorelle.Koulut luovuttivat nämä kevätjuhlissa tunnustuksena sellaisille oppilaille, jotka ovat innostuneet itse tekemisestä ja arvostavat käsityötaitojen oppimista. Lopullisen valinnan stipendien saajista teki kukin koulu itse.

Martat haluavat kannustaa nuoria arjen ja käden taitojen kehittämiseen. Uskomme, että itse tehden asioita oppii myös arvostamaan eri tavalla.

Ruoan laittaminen, käsityöt, vaatteiden korjaus, tuunaaminen, kierrätys, kodinhoidon ja talouden taidot ovat samalla valintoja, joilla edistetään kestävää kehitystä.

Marttajärjestö on vahvasti mukana myös lasten ja nuorten arkitaitojen kehittämisessä; erilaisin hankkein, kurssein ja julkaisuin.

Yhdistyksen kevätretki suuntautui Heinolaan

Kevätretkellä tutustuttiin Heinolan historiaan ja kulttuuriin.

Lauantaiaamuna 25.5. tilausbussi haki iloisen joukon marttoja kohti Heinolan kaupunkia. Perillä odotti opas, joka kanssa teimme kiertoajelun kaupungissa ja kävimme Lääninkivalteri Aschanin talossa. Talo on ainutlaatuinen 1700-luvun kaupunkitalomiljöö sisämaassa. Jo portilta astutaan 200 vuotta ajassa taaksepäin talon pihaan ja puutarhaan. Sisällä kustavilaisen ajan huonekalut, tapetit ja käyttöesineet, ovet ja ikkunat, kertovat maaherran ajan Heinolasta ja vievät kävijän ainutlaatuiseen tunnelmaan. Talon puutarha on laadittu 1700-luvun lopun tapaan. Joka kesä siellä kasvatetaan tuon ajan hyöty- ja koristekasveja.

Lounasta nautimme Hotelli Kumpeli Span ravintolassa. Sen jälkeen jatkoimme matkaa Heinolan Kaupunginmuseoon, Taidemuseoon ja Galleria Lambertiin museoon oman oppaan johdolla.

Iltapäivän vietimme Heila -lähiruokatorilla, jossa joimme kahvit ja teimme ostoksia. Lähiruokatorilla oli monipuoliset valikoimat pientuottajien korkealaatuista ja puhtaasti tuotettua ruokaa. Kädentaitajien osastolta löytyi alansa mestareiden taidonnäytteitä.

Päivä oli onnistunut! Saimme kuulla ja nähdä paljon mielenkiintoista - yhdessä marttailu on mukavaa!

Martat keräsivät käytettyjä tekstiilejä avustusjärjestölle

Laaksolahden Martat järjestivät lauantaina 27.4 käytettyjen tekstiilien keräyksen Laaksolahden M-kaupan edessä. Keräys toteutettiin yhdessä Sininauhaliiton kanssa. Sininauhaliitto on kristillisten päihdejärjestöjen keskusliitto, joka tekee ehkäisevää päihdetyötä ja tukee riippuvuuksista toipumisessa ja elämän eheytymisessä.

Keräykseen tuodut hyväkuntoiset vaatteet menevät lahjoituksina Sininauha-kirpputoreille tai avustuksina Karjalaan tai Baltiaan. Huonokuntoinen vaate menee kierrätykseen.

Suurkiitos kaikille tekstiilejä tuoneille!

Martat olivat mukana Yhteisvastuukeräyksessä keräämässä rahaa yksinäisille vanhuksille

Vuoden 2013 Yhteisvastuukeräyksellä autetaan yksinäisiä vanhuksia Suomessa ja Kambodzassa.

Me martat olimme Laaksolahden kappelin kanssa järjestämässä Yhteisvastuu-tapahtumaa Laaksolahdessa 9.3.2013. Tarjoilimme hernekeittoa ja paistoimme vohveleita. Lämmin kiitos kaikille keräykseen osallistuneille!

Suomessa Yhteisvastuu käynnistää etsivän vanhustyön projektin, jonka kohderyhmänä ovat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat yksinäiset, eristäytyneet tai syrjäytyneet vanhukset. Keräysvaroin etsitään koteihinsa yksin jääneitä heikko-osaisia vanhuksia, selvitetään heidän tilanteensa ja ohjataan heitä palvelujen piiriin. Vanhusten vertaistukihenkilöiksi koulutetaan muun muassa aktiivisia vanhuksia, jotka haluavat jakaa arkeaan ikäistensä kanssa.

Apuna vanhusten löytämisessä toimii hankkeessa rakennettava lähiverkosto, jossa esimerkiksi lähikauppojen ja -liikenteen, apteekkien ja ruokajakelupisteiden työntekijät sekä naapurit, sukulaiset ja tuttavat voivat vinkata havaitsemastaan heikko-osaisesta vanhuksesta. Projekti toteutetaan yhteistyössä Kirkkopalvelujen Kehittämiskeskus Tyynelän ja seurakuntien diakoniatyön kanssa.

Kambodžassa Yhteisvastuu tukee syrjäisten ja köyhien maaseutualueiden kehityshanketta, jossa kyläyhteisöjä koulutetaan monin tavoin auttamaan itse itseään. Kylien elinolosuhteiden kokonaisvaltainen parantaminen helpottaa myös vanhusten arkea.Kylien vastuuhenkilöjä koulutetaan suunnittelemaan ja toteuttamaan ihmisten elämää helpottavia rakennushankkeita kuten teitä, kaivo- ja vesivarastoja sekä puuta säästäviä liesiä sekä käyttämään uudenlaisia viljelymenetelmiä ja riisilajikkeita. Kylissä järjestetään myös kansalais- ja ihmisoikeuskoulutusta sekä opetetaan ihmisiä varautumaan katastrofeihin kuten ilmastonmuutoksen myötä pahentuneeseen kuivuuteen tai hallitsemattomiin tulviin. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Hidastamalla hyvinvointiin!

Vuosina 2011-2013 marttatoiminnassa korostetaan erityisesti rauhoittumista ja sen avulla saavutettua tekemisen iloa ja elämästä nauttimista.

Hidastamalla voi keskittyä olemaan läsnä, voi tehdä yhdessä asioita, järkevämpiä valintoja, jättää tilaa unelmille ja joutilaisuudestakin nauttimiselle.

Martan hyvinvointiresepti:

Vältä järkevästi liikaa tekemistä. Ota tilaisuudesta vaari.

Tee sellaista mitä et osaa. Ole utelias ja koe ilo uuden oppimisesta.

Unohda täydellinen suoritus. Täydellinen lopputulos voi syntyä vajavaisemminkin.

Hylkää kiire. Maailma ei tule koskaan valmiiksi, hidasta.

Aisti ja tee käsin - olet tehokkaampi. Käsillä tekeminen parantaa keskittymiskykyä ja vähentää stressiä.

Hillitse itsesi. Älä yliarvioi kykyäsi suorittaa, mieluummin aliarvioi.

Jaa omastasi toisen onneksi. Auttaminen antaa positiivista energiaa - molemmille.

Älä siivoa elämääsi pois - joitakin turhakkeitakin tarvitaan muistoksi eletystä.

Kulje niiden rinnalla, jotka jo osaavat hidastaa. Opi muilta.
Marttailu - sitä on nyt liikkeellä!

 

Martat olivat mukana Viherlaakson kirjaston avointen ovien tapahtumassa

Viherlaakson kirjasto järjesti tänäkin vuonna marttojen avustuksella avointen ovien tapahtumapäivän 17.9.2011. Päivän aikana paikalliset toimijat esittelivät omaa toimintaansa. Kävijöitä oli runsaasti.

Laaksolahden Martat kertoivat monipuolisesta marttatoiminnasta samalla kun tarjosivat kaikille vieraille kahvia ja itse leivottua omenapiirakkaa. Kahvin lomassa oli mukava tavata oman kylän väkeä, jutella martta-asioista ja muustakin!
Kiitokset erinomaiselle lähikirjastollemme yhteistyöstä!
Bon appetit - syödään yhdessä!