Marttaillat ja tapahtumat - kevät 2017

3.6.2017

Martat antoivat stipendejä lähialakoulujen 6.-luokkalaisille

Yhdistyksemme lahjoitti tänäkin vuonna stipendit Jupperin, Lähderannan ja Viherkallion koulujen 6.-luokkalaisille, tytöille ja pojille, jotka ovat innostuneet käsitöistä ja kädentaidoista. Haluamme kannustaa lapsia itse tekemiseen. Koulujen käsityönopettajat valitsivat stipendien saajat. Onnittelut heille! 

Toivotamme kaikille pienille ja isommille koululaisille iloista kesälomaa!

 

25.5.2017

Martat kunnioittivat presidentti Koiviston muistoa

Marttaliiton puheenjohtaja Lea Sairasella oli kunnia osallistua presidentti Mauno Koiviston hautaan siunaamiseen Helsingin tuomiokirkossa sekä muistotervehdyksen viemiseen Säätytalossa. Presidentti Koivisto saatettiin haudan lepoon valtiollisissa hautajaisissa.

Muistotervehdykseen osallistui Marttaliiton kautta valtakunnallinen marttojen kotitalousneuvontajärjestö, 14 ammatillista piiriä, 1200 vapaaehtoisten yhdistystä ja 45 000 jäsentä.

Marttailta 23.5.

Kevätjuhla (vain jäsenille)

Kotitekoista omenajäätelöä, nam!

Juhlimme kevätkauden päättymistä ja kesän alkamista teemalla: Kaikkien synttärit! Paljon onnea vaan laulettiin upeasti yhteisin äänin. Jäätelöbaarista jokainen sai koota itselleen makoisan annoksen kaikilla herkuilla. Ilta vierähti iloisesti marttaystävien kanssa rupatellen.    

20.5.2017

Kevätretki Mustioon ja Fiskarsiin  

Iloinen marttaseurueemme teki tänä vuonna kevätretken upeaan ja mielenkiintoiseen Mustion linnaan, johon tutustuimme Suomi100-juhlavuoden hengessä opastuksen johdolla. Kävimme myös Fiskarsin vanhassa ruukissa, joka sykähdytti kauneudellaan. Kuulimme oppaiden kertomana paikkojen monivaiheisesta historiasta.  Fiskarsissa tutustuimme käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onomaan. Yhteinen ruokailu ravintola Kuparipajassa kruunasi retkipäivän.

Fiskarsin kuuluisat ja herkulliset voihin leivotut korvapuustit maistuivat iltapäiväkahvilla.

13.5.2017

Viherlaakso-päivä lauantaina 13.5.

Martat olivat mukana Viherlaakso-päivillä ostoskeskuksen torialueella. Oli aurinkoinen ja vilkas päivä, kuultiin musiikkia ja nähtiin esityksiä. Myimme itsetehtyjä leivonnaisia ja käsitöitä: villasukkia, vauvoille Suomi100-pipoja sekä valeampiaisenpesiä. Kiitos kaikille leipojille, käsitöitä tehneille sekä marttojen myyntipisteessä käyneille! 

Ehkäise ampiaisenpesiä valepesillä

Jos ampiaiset vaivaavat, kannattaa testaa ekologista, neulottua valepesää ampiaisten häätöön. Reviiritietoiset ampiaiset eivät rakenna pesää paikkaan, jonka lähistöllä on jo pesä.

Marttailta 9.5.2017

Värien ja Titvin taikaa

Ihana Titvi esitteli taikamallistoaan ja neuvoi värien, asusteiden ja asukokonaisuuksien valinnassa.

Titvi Ikäheimo-Hall on monipuolinen taiteilija. Hän on ollut suunnittelijana vaatetus- ja tekstiiliteollisuudessa Suomessa, Sveitsissä ja Ranskassa ennen oman yrityksensä perustamista. Titvi on suunnitellut ja valmistanut kokeilevaa tekstiilitaidetta ja tekstiilikoruja. Titvin takeissa, asusteissa ja juhla-asuissa toteutuu ainutlaatuinen toimivuus, luovuus ja väriyhdistelmien runsaus.

Kiitos Titvi, saimme paljon hyviä vinkkejä ja ideoita!

Onnistuneita ja mieleisiä valintoja!

6.5.2017

Uudenmaan Marttojen vuosikokous

Pirjo Sutela ja Reetta-Liisa Vähäsarja olivat mukana tekemässä päätöksiä Uudenmaan Marttojen toiminnasta ja taloudesta vuosikokouksessa Helsingin Kilta-salissa. Paikalla oli 101 kokousedustajaa.

Ennen kokousta eläkkeelle jäävälle järjestöpäällikkö Anne Lempiselle luovutettiin kiitokseksi yhteisesä 20 vuotisesta marttataipaleesta upea viltti, johon jokainen marttayhdistys on neulonut oman muistotilkkunsa. Laaksolahden tilkun suunnitteli ja toteutti Suomi100-hengessä kässämartta Ritva Nordström.

Marttailta 25.4.2017 

Vietimme iltaa salsan rytmeissä.

Martoiltakin salsa sujui todella mallikkaasti.

 

Aktiivinen salsan harrastaja Salla Vänttilä kertoi meille salsan ja muiden kuubalaisten tanssien saloista sekä mielenkiintoisista tanssimatkoista Kuubaan. Tutustuimme kuubalaiseen salsaan ja sen eri muotoihin: parisalsaan, rueda de casinon ja soolo salsaan sekä muihin kuubalaisiin tansseihin: son, kuubalainen rumba (yambú, guaguancó ja columbia), bachata, cha cha cha ja regaeton.

Salla on ollut Auran järjestämilllä Kuuban tanssimatkoilla mukana jo kahdeksan kertaa, joten hän on nähnyt Kuuban muuttuvan maailman. Ja mikä parasta - me martat näytimme miten salsa meiltäkin sujuu. Salla vakuuttikin, että salsaa voi tanssia oikeastaan miten vaan.

Lisätietoja ja videoita aiheesta löydät täältä:

ET-lehden video Kuuban tanssikurssilta

Aura Forsmanin Kuuban matkat

Tropicana Show

Tanssitunneilla Kuubassa opetaan erilaisia kuubalaisia rytmejä oman tanssiopettajan opastuksella.
Martoiltakin salsa sujui todella mallikkaasti.

Marttailta 11.4.2017:

Kakkostyypin diabeteksen ennaltaehkäisy ja hoito

Diabeteshoitaja ja sairaanhoitaja Jaana Vahtola Pörö Yhtiöt Oy:stä kertoi tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen ennaltaehkäisystä ja hoidosta.Tyypin 2 diabeetikoita on Suomessa tiedossa noin 300 000. Lisäksi noin 150 000 sairastaa diabetesta tietämättään. Diabetes on usein oireeton ja kehittyy hitaasti jopa vuosien kuluessa. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että tyypin 2 diabeteksen puhkeamista voidaan ehkäistä tai viivyttää kiinnittämällä huomiota elintapoihin. 

Diabetekseen sairastumisen riskiin vaikuttaa tekijöitä, joihin ei voi itse vaikuttaa, kuten ikä, perimä, metabolinen oireyhtymä ja tietyt sairaudet. Mutta moniin riskitekijöihin voi itse vaikuttaa. 

2-tyypin diabeteksen ennaltaehkäisyn muistilista:

  • vältä liikapainoa ja lihavuutta; erityisesti vyötärölihavuus on suuri riski 
  • älä tupakoi 
  • liiku säännöllisesti; puoli tuntia liikuntaa päivässä vastaa yhtä lääkepilleriä
  • nuku riittävästi
  • syö monipuolisesti ja terveellisesti lautasmallin mukaan; vältä liikaa sokeria ja suolaa, syö hyvää kasvirasvaa, täysjyvä- ja ruisleipää, hedelmiä ja marjoja. 

Ilta kannusti ja innosti meitä pitämään huolta itsestämme. Arjen valinnoilla on suuri merkitys.  

Jaana Vahtola mittasi luennon jälkeen veren sokeriarvoja.

9.4.2017

Kevät ja kuntavaalit

Kevään ensimmäiset sinivuokot nähtiin vaalipäivänä.

Martat toivovat uusien kunnallisvaltuutettujen edistävän myös näitä tärkeitä asioita.

3.4.2017

Espoolaisten marttayhdistysten alueyhteistyötapaaminen  

Espoossa on 21 marttayhdistystä ja 1100 marttaa!

Kotikaupunkimme martat tekevät hyvää yhteistyötä keskenään. Yhdistysten edustajat tapaavat toisiaan kaksi kertaa vuodessa. Tapaamisissa jutellaan ajankohtaisia martta-asioita, sunnitellaan tulevia yhteistyötapahtumia ja kuullaan Uudenmaan Marttojen terveiset. Kutsuvuoro kiertää ja tällä kertaa meillä Laaksolahden Martoilla oli ilo saada edustajat vieraaksemme!  

Kuultiin ajankohtainen tietoisku rekisterinpidosta, tietosuojasta ja tietoturvasta.
Espoolaiset marttayhdistykset kiittivät Anne Lempistä useiden vuosien yhteisestä marttataipaleesta ja lahjoittivat muistoksi kässämarttojen neuloman Suomi100-pipon.
Tarjan lohileivät:
tuore ohut ruisleipä voidellaan yrttituorejuustolla, päälle kylmäsavulohta siivuina, kurkkuviipaleet ja tuoretta tillä.
Ritvan persikkarahkapiirakka

1.4.2017

Martat.fi uudistui!

Marttojen verkkopalvelu uudistui. Neuvot ja toiminta ovat nyt entistä paremmin saatavilla. Kannattaa kurkata nettiin ja löytää inspiraatiota ja vinkkejä arkeen. Klikkaa kuvaa ja käy peremmälle!

Marttailta 28.3.2017:

Terve hiuspohja, kauniit hiukset

Hiusten hyvinvointi perustuu terveeseen hiuspohjaan. Hiuspohja reagoi herkästi elimistön ja elintapojen muutoksiin sekä ilman epäpuhtauksiin ja hiusten käsittelyyn. Kampaaja, yrittäjä Maire Kuuselalla on erikoisammattitaitoa ja pitkä kokemus hiuspohjan ongelmien hoitamisesta. Hän kertoi meille, miten voimme hoitaa ja parantaa hiuspohjamme kuntoa.

Tärkeintä on pitää huolta omasta hyvinvoinnista, syödä hyvin ja liikkua. Stressi ja sairaudet vievät elimistöstämme kaikki tarpeelliset aineet kehon käyttöön, hiuksille ei jää voimia. Hyvä verenkierto pitää hiukset terveinä. Sormenpäillä kannattaa pyöritellä shamppoota päänahkaan pesun yhteydessä. Vinkiksi, että hiukset kannattaa pestä ennen saunaan menoa eikä jälkeen. Sopiva hoitoaine saunamyssyn alla tehostaa hoitoa.

Opimme paljon hiuspohjan sairauksista ja niiden hoidoista. Kauniilla hiuksilla on salaisuutensa, jotka ammattitaitoinen kampaaja tuntee. Illan lopuksi analysoitiin marttojen hiuspohjat ja saimme henkilökohtaiset neuvot niiden hoitoon.

Lämpimät kiitokset Viherlaakson kampaamolle!

Kampaaja Maire Kuusela ja hiuspohja-analyysin tekoa mikrokameralla, joka suurentaa 200 kertaisesti.

25.3.2017

Uudenmaan marttayhdistykset kokoontuivat puheenjohtajien ja sihteerien neuvottelupäiville 

Puheenjohtaja Pirjo Sutela ja sihteeri Tarja Kujala olivat mukana Uudenmaan marttayhdistysten neuvottelupäivillä 25.3., joka järjestettiin laivalla risteillen Tallinnaan. Päivän aikana saatiin tietoa martat.fi -verkkopalvelun uudistumisesta, kuultiin vapaaehtoistoiminnan eri mahdollisuuksista sekä pohdittiin yhdistysten kanssa yhdessä viestinnän kehittämistä. Käytiin paljon hyviä keskusteluja, tavattiin tuttuja ja tutustuttiin myös uusiin marttakollegoihin. Kiva ja antoisa reissu, jossa kannatti olla mukana!

Marttailta 14.3.2017:

SPR:n avustustyön arkea hätäalueilla

SPR:n avun kohdemaat 2016 (kuva: SPR)

 

Miltä maailma näyttää siellä, mistä ihmiset joutuvat pakenemaan sotaa ja katastrofeja Suomeenkin asti? Entä meneekö annettu avustus perille? 

Terveydenhoitaja Tuula Nilson on toiminut kansainvälisen Punaisen Ristin avustustyöntekijänä lähes 30 vuoden ajan maailman monissa kriisikohteissa. Hän kertoi kokemuksistaan Kauko-Idästä, Afrikasta, Balkanilta ja Pohjois-Koreasta.

Tuula Nilsonin työ monilla sota-ja nälänhätäalueilla oli mahdollista Punaisen Ristin hyvän organisoinnin ansiosta. Yksi mieleenpainuvimmista työkeikoista oli perusterveydenhoidon opetus hyvin vartioidussa Pohjois-Koreassa. Turvallisempaa paikkaa avustustyöntekijä ei voisi toivoa. "Kiinnostavaa on ollut huomata, että vaikka olosuhteet ovat ankeat ja opetusvälineet alkeelliset, kuitenkin ihmiset ovat samanlaisia kaikkialla." 

Marttailta 28.2.2017:

Kalasoppailta 

Tervetuloa marttailtaan! Nostimme maljan yhteistyölle ja Suomelle!

Vietimme laskiaistiistaina 28.2. marttailtaa vieraiden seurassa nauttien kalasoppaa Syödään yhdessä -teeman merkeissä Suomi100 kunniaksi.

Olimme kutsuneet vieraiksi lähialueen vapaaehtoistoimijoita ja yhteistyökumppaneita. Nautimme hyvää suomalaista kalasoppaa, kotona leivottujen leipien ja kahvimakean kera. Saimme nauttia myös kauniista musiikista ja laulusooloista. Yhteislaulukin sujui mukavasti.

Oli mukava ilta. Kiitos kaikille vieraille kyläilystä. Kiitos myös yhdistyksen martoille illan järjestämisestä ja iltaan osallistumisesta.

Tässä herkullisen, suomalaisen kalakeittomme resepti, kokeile itsekin!

Laaksolahden Martat ry:n vuosikokous 14.2.2017

Laaksolahden Martat ry:n vuosikokous pidettiin 14.2.2017 Laaksolahtitalossa. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat, muun muassa valittiin hallitus, hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja käsiteltiin talousasiat.  

Jäsenenä voit vaikuttaa! Kerro toimintaan liittyvistä toiveistasi hallitukselle.         

Marttailta 31.1.2017:

Anu Heikkilä Tuusulan Nuormartoista johdatti meidät teen kiehtovaan maailmaan 

Skonsseja ja kurkkuleipiä.

Kuulimme mielenkiintoisen esitelmän teen terveysvaikutuksista ja eri teelaaduista. Opimme myös hauduttamaan teen oikeassa lämpötilassa.

Teetä maisteltiin skonssien ja kurkkuleipien kera.

Marttailta 24.1.2017:

Kevätkauden avajaiset 

Marttaillassa käytiin läpi oman yhdistyksemme toimintaa, kuten joulumyyjäispalautetta, Suomi 100- hankkeita, menneen ja kuluvan vuoden toimintaa.

Lisäksi kerrotiin espoolaisten marttayhdistysten tiivistyvästä yhteistyöstä sekä kuulumisia  marttatoiminnasta laajemmin .

Marttaillat

Marttaillat ovat myös Laaksolahden Marttojen tärkein toimintamuoto. Kokoonnumme joka toinen tiistai Laaksolahtitalossa, Ylänkötie 16 . Iltojen ohjelma suunnitellaan mahdollisimman monipuoliseksi jäsenten toiveita kuunnellen.

Alustajina vierailevat aihepiirin asiantuntijat. Omasta joukostakin löytyy monenlaista osaamista, jota jaetaan kaikkien yhteiseksi opiksi.