Juhlimme Marttajärjestön 125-vuotisjuhlavuotta!

20.4.2024

Tampere-talossa
Laaksolahden Martoista juhlassa mukana Sari Mustakallio, Irma Väänänen-Tomppo ja Riikka Vacker.

Marttajärjestö viettää tänä vuonna 125-vuotisjuhlavuottaan, jonka teemana on metsä. Juhlavuonna juhlimme monimuotoisia metsiä, metsäsuhdetta ja luonnonantimia. 

Juhlavuoden huipentumana oli juhlagaala Tampere-talossa lauantaina 20.4.2024. Paikalla oli noin 2000 marttaa kaikkialta Suomesta. Myös espoolaiset marttayhdistykset ja me Laaksolahden Martat olimme mukana.

Juhlaa ennen saimme marttamessuilla tutustua monipuoliseen marttatoimintaan eri piirien ja yhteistyötahojen esittelypisteissä.

Gaalassa juhlapuheen piti kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen, joka puheessaan nosti esiin kansalaisjärjestöjen ja Marttojen merkitystä demokratian ja yhteiskunnan tärkeinä pilareina. 

Musiikin siivin juhlatunnelmaan veivät loistavat Pentti Hietanen ja Maria Lund. Marttapalkintoja jaettiin marttatoimintaa ansioituneesti edistäneille yhdistyksille ja aktiivimartoille. Uudellemaalle tuli kaksi palkintoa: Kasvupalkinnon sai jäsenmääräänsä suuresti kasvattanut Promartat ja kässämarttatoiminnasta palkittiin Kädentaitomarttojen puheenjohtaja Tanja Rantanen. Illan juonsivat Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä ja futuristi Perttu Pölönen.

Juhlassa julkaistiin uusia marttalauluja kaksi, joista toinen, nimeltään Sydämen Martta, oli selvästi yleisön suosikki. Kun laulu ensiesitettiin, täysi salillinen marttoja nousi spontaanisti tanssimaan ja laulamaan tahdissa. Uusi hitti on löytynyt marttatilaisuuksissa laulettavaksi! Tämän laulun on säveltänyt Petri Laaksonen ja sanoittanut Heikki Salo.  

Oli upean Marttajärjestön upea juhla! Takana on jo 125 vuotta perinteitä ja sukupolvien yli kuljetettuja tietoja ja taitoja, ja tästä on hyvä jatkaa ajassa eläen eteenpäin!

Espoolaisten Marttayhdistysten juhlijoita
Marttojen sydämet valloittanut uusi Martta-laulu