Galleria ja ruokaohjeet

                             2016

                Kuvia marttailloista ja retkistä

 

Marttaillassa 8.11.2016 opettelimme tekemään kauniita jouluistutuksia.

11.10.2016 marttaillassa tehtiin sieniruokia Opinmäen koulukeskuksessa.

Espoo-päivää ja Marttojen valtakunnallista sienipäivää vietettiin Entressen kirjastossa 27.8.2016, jossa olimme mukana järjestämässä Keskiaikainen Espoo -tapahtumaa

Marttojen neuvot ja maistiaiset kiinnostivat.

Käpymaahiset ja käpylehmät saivat monesta perheestä uuden kodin.

Klassikko!

Keskiajalla käytettiin paljon juureksia, samoja tuttuja tämänkin päivän keittiössä. Näitä tunnistettiin yhdessä.

Huomaatko, mikä nykyajan eniten käytetty ruoka-aine puuttui keskiajalta?

Suuri ja herkullinen härkäpapu on yksi vanhimmista viljelykasveistamme, sitä on viljelty Pohjolassa 1200-luvulta saakka.

Taitavat kässämartat neuvoivat lapsille askartelun ohessa kädentaitoja, tällä kertaa nyörien letitystä.

Ruispuolukkapuuron ja tattaripuuron maistiaiset tekivät kauppansa. Puuronkeittomestareina toimivat Uuden Tuulen Martat ja Laurinlahden Martat.

Tattaripuuro valmistettiin keskiaikaisen reseptin mukaan ja se oli hyvää! Reseptin löydät Ruokaohjeet-sivulta.

(Ps. Nykyajan ruoka-aine, joka puuttui keskiajalta, on peruna! Suomeen ensimmäiset perunat tulivat 1730-luvulla.)

Retki Pentalan saaristopäiville 20.8.2016

Kesäaamu oli mitä kaunein, kun noustiin saaristoveneen kyytiin Nokkalan venesatamasta ja ajettiin Espoon upean saariston läpi kohti Pentalaa.

Hyvän tuuliset martat perillä!

Espoon kaupunki kunnostaa parhaillaan kahden kalastajatilan rakennuksista saaristolaiselämän arkea ja vapaa-aikaa kuvaavaa museoaluetta.

Entisajan elämä saaristossa edellytti kädentaitoja ja ahkeruutta.

Kahvipaussilla.
Kunnostettu rantavaja on entisöity alkuperäisin työmenetelmin ja materiaalein.

Katto on tehty viljellystä järviruokosta, mikä onttona juoksuttaa veden pois ja on täysin tiivis.

Kattoon tarvittiin noin 800 nippua! Vanhan tekniikan kädentaitaja tekijäksi löytyi naapuristamme Virosta.

Punamullan keitto on päivän työ, mutta palkitsee tekijänsä. Maali kestää seinässä aurinkoa ja sadetta sata vuotta.

Pyykinpesua ilman sähköä.

Saaristo-opas johdatti meitä luontoretkelle Pentalanjärvelle ja Diksandin rannalle. Kuulimme kiehtovia tarinoita saaren historiasta ja luonnosuojelualueen luonnosta.

Aurinkoinen hiekkaranta avautui suojaiseen poukamaan.

Retken päätteeksi soppajonoon...

Lohisoppa ja saaristolaisleipä maistuivat rannalla ennen kotiinlähtöä.

Oli onnistunut retki ja kiva yhteinen marttailupäivä!