Kevään 2020 toiminta

Marttailta 26.2.2020

Seuraava marttailta: yhdistyksen vuosikokous

Marttailta 26.2. on vuosikokous, jossa käsitellään sääntömääräiset asiat (vain jäsenille). Tule kuulemaan, mitä kaikkea olemme tehneet menneenä vuonna ja mitä suunnitelmia on tulevalle. Päätämme mm. yhdistyksen uusista säännöistä, toimintamme suunnasta ja taloudesta, ja valitsemme hallitukseen uusia jäseniä erovuoroisten tilalle. Jos aktiivisempi rooli hallituksen jäsenenä kiinnostaa, kerro rohkeasti! Hallituksessa tarjoutuu oiva mahdollisuus vaikuttaa ja tutustua marttailuun laajemmin. 

Tervetuloa kokoukseen, toivottaa hallitus! 

Marttailta 12.2.2020

Ilmastoruoka 

Ruokavalinnoilla voidaan vaikuttaa paljon ruoantuotannon ilmastovaikutuksiin ja kestävä, vastuullinen ja ympäristöystävällinen ruokavalio sisältääkin paljon kasviksia, suosii kotimaista järvikalaa ja vähentää eläinkunnan tuotteita. 

Marttaillassa 12.2. keskustelimme ilmastoystävällisestä ruokavaliosta ja kävimme läpi eri ruokien ilmastovaikutuksia. Saimme mukaamme myös Marttaliiton reseptivihkosen, joka vinkkaa meitä valmistamaan herkullista ruokaa ympäristöä kunnioittaen.

Aiheeseen opasti ruokamartta Sari Mustakallio. 

Harry Potter -tapahtuma Entressen kirjastossa 6.2.2020

Tylyahon Marttojen Yrttitiedon tunti taikakoulun oppilaille

Entressen kirjasto järjesti kansainvälisenä Harry Potter -päivänä 6.2. tapahtuman, jossa oli taikaa, näytöksiä ja pajoja Potter-maailman hengessä. Espoolaiset marttayhdistykset pitivät professori Verson Yrttitiedon tuntia, jossa opastettiin yrttien tunnistamista ja versojen idätystä. 

Oli vilkas ilta, upea yrttipöytä ja mahtavia taikakoulun oppilaita sekä oivat professorit neuvomassa! Olimme iloisia siitä, miten paljon yrtit kiinnostavat nuoria. Jaoimme timjamigrissinien maistiaisia ja eri yrttien reseptejä, joista moni otti kuvan mukaansa. Tämä hauska tapahtuma oli marttojen kotitalousneuvontaa parhaasta päästä.

Yrttipajan järjestivät yhteistyössä Laaksolahden, Tuomarilan, Laurinlahden, Pohjois-Espoon ja Matinkylän Martat. Laaksolahden Martoista osallistuivat Riikka Vacker, Lea ja Tarja Kujala. Kiitos kirjastolle hyvästä yhteistyöstä ja onnistuneesta illasta!

Retki 5.2.2020

Tutustuimme Reitzin museon taidekokoelmaan

Teimme iltaretken Helsingin Töölöön, jossa tutustuimme oppaan johdolla Helsingin merkittävimpiin rakennuttajiin 1020-50 luvuilla kuuluneen Lasse Reitzin taidemuseon kokoelmiin. Näimme ja kuulimme mielenkiintoisia tarinoita Suomen kultakauden maalaustaiteen merkkiteoksista, Helene Schjerfbeckin arvostetuista maalauksista sekä kauniista antiikkikokoelmista. Koti itsessäänkin oli kaunis kohde, jonka ilmapiiri vei meidät menneeseen aikaan.

Tämä pieni museo on helmi! Kiitokset Tarja Kujalalle tämän mukavan retken järjestämisestä.   

Marttailta 29.1.2020

Romanikulttuuri ajassamme 

Paula Åkerblom

Marttaillassa tutustuimme romanikulttuuriin sekä romaniperheen ja -naisen arkeen ja elämään tämän päivän Suomessa. Aiheesta kertoi vieraamme Paula Åkerblom Espoon romaniyhdistyksestä. 

Perinteiset romanikulttuurin arvot: perheen, yhteisöllisyyden sekä vanhempien ja toisten ihmisten kunnioitus ovat arjessa vahvana läsnä, vaikka myös romanien perinteiset tavat muuttuvat ajassa nuorten kasvaessa. 

Romanikulttuuri on yksi Suomen alkuperäisistä vähemmistökulttuureista, joka edelleen opitaan sukupolvien välisessä vuorovaikutuksessa. Romaneilla on mm. oma kieli ja romanivaatetuksen käyttöön sitoudutaan ylpeästi läpi elämän. Kuulimme myös, miten romaninaiset ovat vahvoja ja miten kodeista huolehtimista arvostetaan korkealle. Yhdenvertaisuuden toteutumisessa romanien ja valtaväestön kesken on vielä työsarkaa. Suomessa on tällä hetkellä noin 12.000 romania, joista suurin osa asuu pääkaupunkiseudulla.

Kiitämme lämpimästi Paulaa erittäin mielenkiintoisesta ja mukavasta illasta, ja muistamme viisaat sanansa, miten me jokainen olemme yksilöitä, emmekä edusta omaa kulttuurista taustaamme ryhmänä. Ja senkin huomasimme, miten paljon yhteistä meillä kaikilla naisilla arjessamme onkaan. 

Marttailta 15.1.2020

Miten pärjään kotona 72 h arjen häiriötilanteissa

Marttaillassa kuultiin, miten kodeissa voidaan varautua arjen häiriötilanteisiin ja pärjätä 72 tuntia omatoimisesti. Martta ja 72 h kouluttaja Riikka Vacker opasti, mitä tehdään, jos sähköt katkeaa pidemmäksi aikaa tai vettä ei tule tai kauppaan ei pääse ja sieltäkin ruoka tilapäisesti loppuu. Yhdessä pohtien ja ideoiden martoilta löytyi monta hyvää konstia ja ruokavinkkiä, joilla selviää.

Lue lisää: Varautuminen kotona - ohjeita häiriötilanteiden varalle

Marttajärjestö on mukana edistämässä tätä yhteiskunnan toimintakyvylle ja turvallisuudelle tärkeää asiaa kouluttamalla varautumisen taitoja. 

Lisäksi puheenjohtaja Nina Lackman kertoi yhdistyksen kevään ohjelmasta ja muusta toiminnasta. Paljon kivaa on tiedossa!